Hadd keljen meg a cipó!

A frissen sült kenyér illatához semmi sem hasonlítható. Házi sütödénk slágere most a szárított paradicsomos cipó, de erős versenyző a tökmagos és a sima vekni is.

Mintha pékségben ébredtem volna a minap. Lányom már este bekeverte a nyár hozadékát, a hosszas dagasztás mellőzésével készülő kenyér tésztáját.

A receptet Katától, a köveskáli étterem kísérletező kedvű főnökasszonyától kapta, aki mindig újít valamit az étlapon, maga kísérletezik az ízekkel, előbb kipróbálja az új ételt, majd, ha jónak ítéli, felveszi a kínálatba. Ez a kenyérrecept is jónak ítéltetett, és ezt immár helybenhagyóan mi is megerősíthetjük.

Házi kenyér egyszerűen recept

Tényleg csak pár perc előkészületet igényel, és gyerekjáték a tészta összeállítása, ami kézzel vagy konyhai keverő masinával is elvégezhető. Majd pihen egy éjszakát a matéria, és kora reggel mehet a sütőbe. Így aztán ébredés után már a frissen sült kenyeret falatozza unokám, és mivel már iskolás, kerül belőle a tízórais csomagba is.

Amúgy több napig friss, élvezhető maradna, de az erős fogyás miatt másnaponként kerül újabb sülésű cipó az asztalra. Én is elkészítettem a másik unokámnak, az ő kedvence a tökmagos változat lett. Kísérletezhetünk a belevalókkal bátran, bármilyen liszttel és különféle magvakkal vegyítve finom.

Most egy ideig nem sütök, és az írásnak is búcsút mondok, mert útra kelek a tengerentúlra. Barátnőmet látogatom meg, akinek most lett kész az új háza, és ilyenkor kenyeret és sót illik vinni ajándékba. Egy vekni kenyérrel azért mégsem indulok el, de legalább a receptjét viszem a tarsolyomban. Mivel a kenyér és a só az élet és a folytonosság szimbóluma is, remélem, ha visszatérek, újra találkozunk!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...