E heti gasztrobloggerünk egy habkönnyű, szezonális epres finomsággal kedveskedik nektek! Mirelle konyhájában elleshetitek, hogyanm készül a rozmaringos-epres triffle!
A nyári édességek az én konyhámban meglehetősen egyszerűek, hiszen ebben az évszakban a desszertek terén a gyümölcsöké a főszerep. Anna lányom imádja az epret, mostanság minden nap van itthon friss eper, amit csak úgy magában eszünk, de két-háromnaponta valami finomság is készül belőle. Mivel a bogyós gyümölcsök jól viselik a zöld fűszerek közelségét, ezért az epret idén már nemcsak a bazsalikommal, hanem a rozmaringgal is összeházasítottam.
Rozmaringos-epres triffle
Hozzávalók
A tésztához
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája és fehérje
- 4 ek rétesliszt
- 2 ek cukor
- csipetnyi só
- 25-30 levélnyi rozmaring
Sziruphoz
- 1 dl víz
- 8 dkg cukor
- 25 szem kissé megtört rózsabors
Továbbá
- 70 dkg eper
- 35 dkg mascarpone
Elkészítés
- A rozmaringot apróra szeljük. A tésztához a tojást felütjük, majd hozzáadjuk a két sárgáját és a cukrot, amivel habosra keverjük.
- A krémhez kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a rozmaringot, majd a fehérjét felverjük és szintén a krémhez adjuk. Sütőpapíros gáztepsire kanalazzuk a tésztát, nem nagyon simítjuk szét, és 200 fokon nagyjából negyed óra alatt aranyszínűre sütjük. A rózsaborsot kicsit megtörjük, majd fűszerlabdába tesszük.
- A labdát egy lábasba helyezzük, ráöntjük a vizet és hozzáadjuk a cukrot, s kis lángon szirupot főzünk belőle. Az eper felét negyedeljük. Amikor elkészült a szirup, félrehúzzuk, kiszedjük a fűszerlabdát és hozzáadjuk az epret.
- Pár percet hagyjuk, hogy az epret átjárja a szirup, de tűzre vissza már nem tesszük. Az epret leszűrjük, kis sziruppal színezzük és édesítjük a mascarponét.
- A tálaláshoz kiválasztott poharak méretének megfelelő köröket szaggatunk a piskótából, majd rétegesen elhelyezünk mindent a poharakban. A pohár aljára piskótát teszünk, meglocsoljuk sziruppal, krémet rétegzünk rá, majd egy kanálnyi eper következik, ezután újra piskóta, arra szirup, tetejére krém, s ráadásként egy kis friss eper, esetleg friss rozmaring. Tálalás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük.