Sok szempontból a dutch baby a palacsintanemzetség legkülönösebb tagja. Először is ott a hétköznapinak legkevésbé sem nevezhető, karimás alakja, aztán meg a tény, hogy a legtöbb palacsintaverzióval szemben ebbe semmiféle térfogatnövelő anyag nem kerül: nincs benne se sütőpor, se szódabikarbóna, se élesztő. Ráadásul nem is tűzhelyen készül, hanem forró sütőben, egy előzetesen jól felhevített serpenyőben. Igazából pont ez a közvetlen, extrém forróság az, ami növekedésre készteti a dutch baby-t.
A növekedést pedig szó szerint kell érteni: a sütőbe kerülve a tészta ijesztően magasra felfut, azonban onnan kivéve összeesik nagyjából a felére-harmadára – gyakorlatilag így nyeri el végleges formáját. Ha valakinek esetleg ismerős ez a folyamat, de nem tudná honnan: igen, technikáját tekintve
a dutch baby gyakorlatilag egy óriási,édes yorkshire puding.
Utóbbiról már írtunk, ez a britek legkedvesebb körete, általában szószos húsok mellé fogyasztják. Ezzel szemben a nagytesó dutch baby elsősorban édesen fogyasztandó – cikkelyekre vágva lekvárba, nutellába, juharszirupba tunkolni egyaránt ér.
Én azért most kicsit emeltem a téten, és ha már egyszer a szüretszezont tapossuk, csodás, mosolygósan érett körtéket pároltam hozzá. Na persze nem csak úgy á la natur: a körteszeleteket gyömbérrel, citrommal és zöld kardamommal fűszereztem, édesítésként pedig juharsziruppal locsoltam meg. A palacsinta és a párolt körte duójához pedig remekül passzol egy-két kanál felvert tejszín, tényleg egészen mennyei lesz tőle a végeredmény.
Ezeket olvastad már?
13+1 levesbetét, amit már a mamika is készített
Neked melyik a kedvenc levesbe való gombócod? Itt most összeszedtük neked a legismertebbeket, és új recepteket is hoztunk!
GrétiVaddisznó és szarvasgomba a szőlődombok árnyékában – Gasztrobarangolások Itáliában 2....
Róma után a dimbes-dombos toszkán táj felé vesszük az utat, hogy megmutassuk, mitől olyan nagyszerű a régió egyébként egyszerű gasztronómiája!
Rosanics Petra2 ultrabrutál SZENDVICSTORONY húsos illetve vega verzióban
Gondolkoztunk, mit alkossunk, ami kicsit formabontó, és a húsevők meg a vegák is bírnák. Nem kicsit. Ugyanis ezek hatalmasak. Trendi szendvicstornyokat mutatunk!
Réthly DávidAusztria túrós tészta deluxe-a, a stíriai metélt
Itt az ősz és a begubózós komfort foodok időszaka, a szezonnak pedig tökéletes kezdése lehet ez a mennyeien szaftos stíriai metélt. A házilag gyúrt tészta itt alap!
Rosanics Petra