Ha kora ősz, akkor KÖRTE – ezért kellene sokkal többet fogyasztanod ebből a gyümölcsből

Ha ősz - márpedig itt van a nyakunkon - , akkor körte! Ez a sokoldalú gyümölcs pozitív élettani hatásaival is meggyőz, és akkor a receptekről még nem is beszéltünk!

A körtével kapcsolatban az első ételélményeim közé tartozik, hogy minden ősszel, az első iskolai héten frissen felcikkezett szeletek vártak otthon ebből az összetéveszthetetlen ízű gyümölcsből, amikor anyukám kistányéron előkészítette, míg én a sulitáskát pakoltam.

Később persze rájöttem, hogy isteni nagyi frissen készült pitéjében, de az eltett kompót vagy a lekvár, ami aztán a palacsintába kerül, szintén mennyein édes, és közben fanyar ízvilágot ad bármilyen süteménynek.

Ráadásul a testünknek is jót tesz, ugyanis a gyümölcsökre jellemzően magas víztartalmú, ettől lédús, élelmi rostban gazdag, ami jót tesz a belek működésének, a vitaminban szűkösebb őszi-téli időszakban jó C- és K-vitamin-forrás.A rendszeres fogyasztásával pedig a a vér koleszterinszintjét is csökkenthetjük.

Természetesen süteményként sem lehet vele mellélőni, nézd csak:

Idővel arra is rájöttem, hogy finoman fűszerezve, szegfűszeggel vagy fahéjjal isteni levesek alapanyaga is lehet, ami télen különösen jól tud esni, de késő nyáron még hideg változatban is megérdemelt helye van. Aztán ott vannak a baráti vacsorák sajttálai, közös borozások, ahol a szőlő mellett a friss körtének vagy sajtos körtekrémnek is ugyanúgy helye lehet.

Ha pedig valami sós finomságra vágynál, ezeket készítsd:

Szintén a hűs hónapok nagy kedvence lehet a gusztusospárolt körte. Aki pedig kevésbé édesszájú, az a húsok, főleg szárnyasok mártásaként, krumplival tálalva, vagy önmagában, köretként, sütve is bátran fogyaszthatja.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek