Méltatlanul elhanyagolt a magyar konyhában a mángold - pedig áprilistól októberig az egyik legjobb leveles zöldség, amit fogyaszthatsz! Színes, tiszta vitamin, és a hazai piacokon is elengedhetetlen szereplő.
Ha épp nem találsz friss spenótot, nem is helyettesíthetnéd jobb levelessel, mint a mángolddal. Ez a színes kis finomság piros, fehér és sárga szárral is létezik, nagyon könnyen megfonnyasztható, kissé földesebb, mogyoróra emlékeztető ízvilággal, ha a spenóthoz képest vizsgáljuk. Szicíliából származik, először Karl Koch, német botanikus különböztette meg a spenóttól. Sajnos nem áll el sokáig, de azért gondosan becsomagolva három napig friss marad. Semmiképp se felejtsd el megmosni felhasználás előtt hideg, folyó vízben, de csak közvetlenül az elkészítés előtti pillanatokban öblítsd át.
Az egyik legegészségesebb és legízletesebb leveles zöldség
- K-vitaminból a napi szükségleted 700-szorosát tartalmazza (ez a vitamin a csontok épségéért felel)
- A-vitaminból pedig az ajánlott beviteli mennyiség 200-szorosát, ami általános immunerősítő, és a szemek egészségéért, a bőr épségéért is felel
- Az emésztésre gyakorolt hatásából is kihasználhatod az előnyeit, magas rosttartalma ugyanis nagyban könnyíti a bélrendszer működését
- Foszfor, vas, kalcium, magnézium is található a mángoldban, és nem szabad megfeledkezni magas antioxidáns-tartalmáról sem
- Nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem képes a vércukorszintünket is kordában tartani - nem érdemes kihagyni a mángold szezonját.
Hogyan készítsd el?
Egyfelől ázsiai módra, szezámolajjal, kis szójaszósszal is megpiríthatod a leveleket, miután leválasztottad őket a szárakról - ne felejts kis fokhagymát is hozzájuk adni. Ha ez kevésbé szimpatikus, akkor nem kell bonyolítani, jöhet kevés vaj vagy olívaolaj, és az összetépkedett levelek egy serpenyőbe, ahol rövid fonnyasztás után készen is állnak a fogyasztásra.
Olyanra is láttunk már példát, hogy valaki megtölti, és wrapként használja a mángold leveleit. Ha kipróbálnád, akárcsak hagyományosan, itt is pakolhatsz bele csirkét, más zöldségeket felaprítva. Tojáshoz is isteni, igazi egészségbomba egy rántottában, de ha más nem, akkor a spenóthoz hasonló főzeléket is készíthetsz belőle. Itt az idő rászokni a mángoldra, értékes növény, tegyél vele egy próbát!
Ezeket olvastad már?
8 nagyon szép színű, fanyar, CITROMOS finomság
A citrom télen-nyáron kedvencünk, imádjuk, ahogy fanyar, mégis édes ízt ad a süteményeknek!
Nosalty10 izgalmas dinnyeleves, amit idén legalább egyszer ki kell próbálnod
Hűsítő, görög- és sárgadinnyés receptek következnek, amikkel gyorsan megvagy, mégis az egész család imádni fogja!
Nosalty9 finomság a kerti sütögetéshez a padlizsánkrémtől a grillcukkiniig
Édesburgonya, grillezett cukkini és a legfinomabb csemegekukorica. Mind finom lesz a kerti sütögetéskor, de akár magában is!
NosaltyAzta'Pasta | Így készül az eredeti Spaghetti alla Carbonara
Autentikus olasz sorozatunk, az Azta'Pasta második sztárja a közkedvelt carbonara spagetti lesz!
Simon GáborCímlapkép: Unsplash