Félre avokádó-toast, félre acai bowl! A brunch kultúrájának hazai intézményesülése számos trendi fogást hozott a hazai vendéglátóhelyek reggeli kínálatába, ugyanakkor a chiamaggal megszórt színes tálak mellett a retró bundás kenyér reneszánszát éli, és jobb formában van, mint valaha. Kinek ne lenne gyerekkori emléke arról, ahogy árgus szemekkel az anyukáját figyeli reggel, miközben a kenyérszeleteket a tojásba mártogatja, majd a sercegő serpenyőre teszi, hogy végül megérkezzenek az aranybarna finomságok a tányérra. Egyszerű, de nagyszerű, avagy könnyen elkészíthető, olcsó, mégsem unalmas, és laktató is, nem véletlen, hogy a barátságos reggelizőktől a luxuséttermekig sok helyen kínálják. Most összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol mi bármikor szívesen elfogyasztunk pár szelet bundás kenyeret, nem csak reggelire!
Zoska
Amikor megnyitott, a Zoska volt az egyik első kimondottan a reggeli címke alá besorolt ételekre specializálódott hely, ahol ezeket a finomságokat egész nap lehet kérni. A bundás kenyér az egyik specialitásuk, amelynek híre hamar szárnyra kapott, és azóta sem kopott meg. A nagy, vastag szeleteket jól átsütik, ezek mellé kerül még a tányérra mártogatós és a kötelező zöldségek, hogy színesebb legyen az összhatás, miközben a vitamin sem hiányzik a nap legfontosabb étkezéséből – ami mint tudjuk mindig az éppen aktuális!
Cinnamon
Ha egy jó reggelivel meg lehetne váltani a világot, akkor minden napot a Cinnamonban kezdenénk. Kínálnak édes reggeliket, így a menü meghatározó része az áfonyás francia pirítós, de van csinos kis pohárban kínált zabkásájuk, ami mellett természetesen a tojásos fogások sem maradhatnak el. Városszerte ismert klasszikusuk pedig nem más, mint a bundás kenyér, ami nem csöpög a zsírtól, mégis roppanós a kérge, miközben többféle krémet is kínálnak mellé, illetve ha valaki tejmentesen táplálkozik, akkor extra zöldségadaggal pótolják ezeket.
Törökméz
Lehet náluk ebédre spagettit kérni vagy ki lehet próbálni friss újdonságukat, a Buddha bowlt, és bár minden napszakra kínálnak megfelelő fogásokat, mégis azt kell, hogy mondjuk, a Törökmézben a reggelik mesterei. Ez azonban nem jelenti, hogy túl komolyan vennék magukat, az ételek náluk játékosak, intuitívak és első pillantásra étvágygerjesztőek. Van izgalmas kubai szendvicsük, de a magyar klasszikust is szívesen készítik, így bundás kenyerük épp annyira átsült, amennyire kell, roppanós, és nem olajos.
Villa Bagatelle
A hétvégi villágreggeli a Villa Bagatelle-ben már a fogalommá vált, de az elegáns miliőnek senkit sem kell megrémítenie. A reggelik, legyen az valamilyen tojásétel vagy épp az ominózus bundás kenyér, igazán kiadósak, a hétvégi reggelek energiaforrásáról a bőségesen megpakolt tálak garantáltan gondoskodni fognak. Minden részletre odafigyelnek, így a kenyér saját pékségükből, a Brótból érkezik, hogy sütés előtt megmártózzon a YouTyúk tojásokban. Nem gondoltuk volna, hogy a bundás kenyér lehet kifinomult, de a Villa Bagatelle-ben mégis összehozták.
Mókusch kávézó és tortaműhely
Három szó: töltött bundás kenyér. Pontosan olyan brutális, mint amilyennek hangzik. Bár nemrég tulajdonosváltáson ment át a hely, semmit sem veszített bájából és barátságos hangulatából, no és persze a finomságok színvonalából sem. Továbbra is a Széll Kálmán tér tövében található aprócska üzlethelyiség hátsó részében készülnek a mennyei torták, sütik, pogácsák, illetve a már említett és nagy népszerűségnek örvendő, minden jóval – sok sajttal – megtöltött, igazán laktató bundás kenyér.
Felix
Hogy bizonyítsuk, a bundás kenyér már nemcsak a balatoni bódék, vagy akár a kedves reggelizők kiváltsága és védjegye, Budapest egyik legimpozánsabb helyszínén, az Ybl Vízház reneszánsz épületében helyet foglaló Felix-et is bátran ajánljuk arra az esetre, ha megkívánnád reggelire a klasszikust. A fényűző enteriőrben elköltött reggelivel bárki egy kis luxust csempészhet a napjába, miközben egy új dimenzióba emelik a bundás kenyérről alkotott fogalmait. Ilyen az, amikor újraértelmeznek egy tradicionális fogást, aminek megvan a maga nem feltétlenül dicső múltja, hogy a jelenben tökéletesen megfeleljen a modern minőségi követelményeknek.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
„Az a feladatom, hogy az ételből a maximális esztétikumot hozzam...
Portugál lakásétteremtől a szakácskönyvek stylingjáig – László Ági szakmai és privát életének meghatározó része az étel. Utazásról és nagyiknak való főzésről is beszélgettünk.
Szász NóriEzért eszik állandóan a filmjeiben az Oscar-díjas Brad Pitt –...
Brad Pitt több évtizedes karrierrel a háta mögött az egyik legismertebb Hollywood-i színész, sokoldalúsága megkérdőjelezhetetlen. Az evés pedig összeköti alakításait!
Szász NóriKiderült: a legfiatalabb testvérek a legviccesebbek...de vajon milyen az egyke...
Ahány család, annyi testvérkapcsolat, de az biztos, hogy a versengés nem maradhat ki belőle. Ki az okosabb, sikeresebb, viccesebb...nos, utóbbi kérdésre is fény derült.
Szász NóriEzekkel a trükkökkel vesznek rá az éttermek, hogy a drágább...
Három trükk, amit az éttermek bevetnek annak érdekében, hogy a drágább ételeket rendeld meg.
Szász NóriCímlapkép: Zoska Facebook