Mit sem ér egy tökéletesen begyúrt omlós tészta vagy egy harmonikusan ízesített töltelék, egy aranybarnára sült, fényes süteménytető, ha maga a gyümölcspite elázik a sütés során. Sajnos, nem sajnos, de szinte az összes töltelékként használt gyümölcs, amit úgy imádunk a puha pitetésztába halmozni, elég sok nedvességet tartalmaz, amit még egy alapos párolással sem mindig tudunk eltávolítani. Nem is baj, hiszen a gyümölcspite töltelékének nem szabad kiszáradnia – de eláznia sem, kerüljük hát el ezt a sorsot az alább felsorolt hozzávalók bevetésével.
Nézd meg galériánkban, mely alapanyagok mentik meg a pitéket az elázástól!
5 alapanyag, ami megakadályozza, hogy szottyos legyen a pitéd
Darált olajos mag
A legtöbb piterecept valószínűleg valamilyen formában tartalmaz diót, és nem csak azért, mert olyan jó ízpárost alkotnak az almával, a meggyel, a körtével. Nem, a darált olajos magvak funkciót is kapnak, mégpedig azt, hogy elszívják a sütőben felszabaduló gyümölcsnedvek egy részét. Szórjunk egy-két marokkal a töltelék alá dióból, mandulából, mogyoróból!
Kekszmorzsa
Bármilyen édes kekszet is bevethetünk: ledarálva, homokszerű porrá zúzva. Érdemes persze olyan kekszeket bevetni, amelyek nem túl erőteljesek ízben (pl. zabkeksz, háztartási keksz, stb.). Kerüljük továbbá a csokival/más mázzal bevont, krémmel töltött édességeket, ezek csak bezavarnak a pite ízesítésébe. 2-3 evőkanálnyit használjunk, a töltelékbe keverve/alászórva.
Zsemlemorzsa
Egy jóval íztelenebb megoldást jelenthet a zsemlemorzsa, ami egyben talán a legjobb nedvszívó tulajdonságú alapanyag is. Neutrális hatást érhetünk el vele, ami sem aromában, sem textúrában nem zavar majd túlságosan bele a pite összhangjába. Akár 1-2 púpozott evőkanál is elég lehet, a töltelék alatt elszórva.
Búzadara
Érdemes vigyázni a grízzel, mert túlzó mennyiségben használva átveheti az irányítást a süteményen belül. Ettől függetlenül kiválóan használható nagyon „vizes” alapanyagok mellett, mint az alma vagy a meggy. Körülbelül 2, nagyon maximum 3 evőkanállal tegyünk belőle közvetlenül a töltelékbe.
Zabpehely
Nem csak kásába kerülhetnek a lapos gabonapelyhek: más receptekben is kihasználhatjuk pozitív tulajdonságukat, hogy nedves környezetben megszívják magukat (hasonló módon, a krémes reggeliben). Pitékben persze érdemes vagy egészen aprószemű vagy aprítógépben ledarált zabpelyhet bevetni, hogy ne legyen túl zavaró a gabona jelenléte. Ebből maximum 2 evőkanál kell, a töltelék alá szórva.
Piték, amiket szórj meg a fenti alapanyagok egyikével:
Meggyes rácsos pite
Mindegy, hogy épp javában tapossuk a gyümölcsszezont, vagy már meg sem közelítjük, egy finom meggyes rácsos pite az év bármely szakában jólesik, főleg, ha a nagymama receptje alapján ...
Diós almáspite 2.
Hosszú évek kísérletezése eredményezte az almáspitének ilyen módon való készítését. A dió mindenképpen növeli az almáspite élvezeti értékét. Nem darálom, mert jólesik ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További zseni konyhai tippekkel jövünk: