Nincs másik évszak, ami több gyümölcsös sütemény receptjét rejtené magában, mint a nyár. Júniustól egészen augusztusig egymás után sorjáznak a zamatos eprek, ropogós cseresznyék, lédús barackok és hamvas szilvák – mind arra várva, hogy puha, légies piskótákban landolhassanak. És míg önmagukban is csodákra képesek, nem árt, ha társaságban küldjük őket a sütőbe: egészen pontosan fűszerekkel ízesítve. Hiszen minden gyümölcsnek és minden gyümölcsös süteménynek megvan a maga tökéletes fűszerpárja, találjuk meg ezeket együtt!
Nézd meg galériánkban a zseniális fűszer-gyümölcs párosokat!
6 fűszer-gyümölcs páros, amivel felrázhatod a nyári sütiket
Eper-bazsalikom
Június elején még elcsíphetjük a piros epreket, és ha ilyen szerencsénk van, akkor vegyünk melléjük egy nagy csokor friss bazsalikomot is. Ugyanis ez a két alapanyag fantasztikusan hat egymásra: főzhetünk belőlük gyors lekvárt, de nyersen, összetörve is képesek kölcsönhatásba lépni. Tegyük piskótákba, pitékbe, muffinokba.
Cseresznye-kakukkfű
Pár héttel továbblépve már vihetjük is haza kilószám a bordó cseresznyét. Egy álompuha tojásos piskótát telepöttyözve a gyümölcsszemekkel talán nem gondolunk bele abba, hogy kellhet ennél több a süteménygyönyörhöz. Pedig egy apró dolog akad: ez pedig a citrusosan aromás kakukkfű. Lehetőség szerint használjunk friss fűszert – ezerszer erőteljesebb aromát ad.
Sárgabarack-rozmaring
A simabőrű, foltosan sárga barackok esetében több fűszerhez is nyúlhatunk, ha egy kicsit felélénkítenénk a belőlük sütött édességeinket. Ezek egyike a rozmaring, ami szinte elemi szinten dolgozik együtt a gyümölccsel: kihoz belőle egy olyan oldalt, amit talán korábban még nem ismertünk. Pitékbe, gombócba, piskótába, bárhová kerülhet a kombináció.
Őszibarack-citromfű
Már a nyár vége felé kalandozva, őszibarackokkal sütve-főzve érezhetjük szükségét annak, hogy túllépjünk a gyümölcs lédúsan zamatos mivoltán. Nem mintha önmagában nem lenne képes lenyűgözni, de édességét kiegyensúlyozhatjuk némi citrusos aromákkal – egészen pontosan citromfűvel.
Szeder-menta
És, hogy a bogyós gyümölcsök se maradjanak ki a fűszeres szórakozásból: ízesítsünk mindent, ami szedres (piskóta, kevert sütemény, muffin, pite) pár levél friss mentával. A zöldfűszer épp annyi éllel rendelkezik, ami ezt a kellemesen édeskés, fekete gyümölcsöt egy fokkal érdekesebbé tegye.
Receptek, amelyekben kipróbálhatod a párosításokat:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: