Az egyik legkedvencebb nyári fogásunk a gyümölcsleves: jól behűtve igazi mentőöv a forróságban. Tetszőleges gyümölcsökből és azok sokféle kombinációjával elkészíthető, így könnyen a saját ízlésünkre alakíthatjuk.
A nyári hónapokban rengeteg finomabbnál finomabb gyümölcs terem, így igazán könnyű dolgunk van, hiszen van miből válogatni. Barack, cseresznye, meggy, ribizli – ezek mind itt vannak, tökéletesen illenek a gyümölcslevesbe, de az alma is elmaradhatatlan alapanyaga lehet. Ezek mellett én banánt is szoktam belecsempészni, mert gyerekkoromban nagymamám mindig így készítette, szóval nekem ezzel az igazi – de persze ez kihagyható.
A főzéshez a kiválasztott gyümölcsöket daraboljuk fel tetszőlegesen, és tegyük egy közepes méretű lábasba. Fűszerezzük ízlés szerint: vanília, fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió – ezekkel biztosan nem tudunk mellélőni.
Érdemes 1-2 evőkanál cukrot is szórni bele (kivéve persze, ha cukormentesen készítenénk), ez ugyanis a sóhoz hasonlóan remek ízfokozó, és jól egyensúlyozza a bogyós gyümölcsök savasságát.
Reszeljük hozzá egy citrom héját is, a levét viszont hanyagoljuk: egyrészt a gyümölcsök magukban is elég savanykásak, másrészt a sok sav kicsapja a fehérjét, amit a krémesítés során hozzákeverünk majd.
A gyümölcsöket öntsük fel 2-3 liter vízzel, vagy amennyi ujjnyi vastagon ellepi őket. Alacsony lángon főzzük nagyjából 20 percet, amíg a gyümölcsök picit megpuhulnak és megfőnek, de még minden tartja az állagát és formáját.
A leves krémesítéshez használhatunk joghurtot, tejszínt, tejfölt, de akár kókusztejet (így vegán lesz) vagy csak simán tejet is (ekkor kevesebb vízzel főzzük a gyümölcsöket). A sűrítéshez lisztet vagy keményítőt érdemes használni, mi utóbbit preferáljuk, mert könnyen kezelhető és gluténmentes is lesz így a leves.
Fontos a hőkiegyenlítés, így a tejterméket és a keményítőt pár kanál leveslével keverjük csomómentesre, és úgy öntsük vissza. Ezután már csak egy pár percnyi összefőzésre van szükség, és készen is vagyunk. Alternatívaként sűríthetjük önmagával is, ehhez a leves kb. harmadát turmixoljuk simára, és azt öntsük vissza a lábasba.
A gyümölcslevest hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük pár órára vagy akár egy éjszakára is hűtőbe, utána pedig már kanalazhatjuk is.
A selymes-krémes gyümölcsleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több fantasztikus receptet itt találsz: