Az egyik leggyorsabb konyhai manőver a nyári hőségben a gyümölcskrémleves-készítés. Csinálhatjuk főzés nélkül, sűríthetjük önmagával, krémesíthetjük tejtermékkel, főzhetjük vegánra, kortyolhatjuk pohárból vagy dekorálhatjuk tálkákba öntve. Gyakorlatilag nincs olyan gyümölcs, amiből ne készíthetnénk, így érdemes mindig az épp szezonban lévő gyümölcsök közül választani, de akár fagyasztott alapanyaggal is dolgozhatunk.
Ha viszont még sosem próbáltátok ki, milyen, ha víz helyett teával készítitek el, itt az ideje, mert új szintre emeli a gyümölcskrémleveseket! Bármilyen teát használhatunk, de azért érdemes a gyümölcs karakteréhez legjobban illő, vagy azt leginkább kiegészítő fajtát választani. Érdemes igazán jó minőségű, lehetőleg szálas teával dolgozni, de ha nincs otthon más, filteres teával is működnek a receptek.
Mi most az epret gyümölcsteával, a barackot zöldteával, a cseresznyét pedig Earl Grey-jel párosítottuk.
A teát készítsük el egy nagy kannában, hagyjuk a tea típusának megfelelő ideig ázni, majd szűrjük le. Ha zöldteát használunk, kerüljük a fém eszközöket, ezektől ugyanis megkeseredhet a tea. A leszűrt teát aztán öntsük a lábasba tett, tisztított és aprított gyümölcsökre, épp csak annyit, amennyi pont ellepi.
Fűszerezzük ízlés szerint, egy kevés vanília, fahéj, szegfűszeg vagy kardamom bármilyen gyümölcsnek jól áll, de akár zöldfűszerekkel is kísérletezhettek. Szükség és ízlés szerint édesítsük, majd rottyantsunk egyet a gyümölcsökön. Ha nagyon érett és puha a gyümölcs, akkor nem is feltétlenül kell főzni, az eperkrémlevest mi is hidegkonyha-kompatibilisen készítettük el a szezon utolsó szemeiből. Ennek megfelelően, ha kicsit még éretlen gyümölcsünk van otthon, főzzük picit tovább.
A gyümölcsöket ezután turmixoljuk le alaposan, majd nekiállhatunk a krémesítésnek, használhatunk joghurtot, tejszínt, tejfölt, de akár kókuszjoghurtot is. Sűrítésnél mi a keményítőre esküszünk, amit a tejtermékkel és egy kanálnyi levessel érdemes kikeverni, és úgy beleönteni a lábasba. Fontos, hogy ha bármivel is sűrítjük, utána forraljunk rajta egyet, hogy kifőzzük a levesből a lisztes ízt.
Készítsétek el ti is ezeket a hűsítő leveseket:
A kész krémlevest hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe. Tálaláskor díszíthetjük pár csepp tejszínnel, friss zöldfűszerekkel, ehető virágokkal, vagy megszórhatjuk aprított gyümölccsel, esetleg pirított magvakkal.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Jöhet még több nyárias recept?