Gyümölcsketchup: cseréld le a paradicsomot friss, nyári ízekre

Ha a paradicsom sokak szerint gyümölcs, akkor a ketchup tulajdonképpen lekvár. Szóval miért ne főzhetnénk ketchupot más gyümölcsökből is? Egy nagyon egyszerű alapreceptet olvashatunk a cikkben, amiben kedvünkre cserélgethetjük a gyümölcsöket.

A gyümölcsketchup félúton helyezkedik el egy lekvár és egy cutney között. Annyiban lekvár, hogy gyümölcsökből készül, és annyiban chutney, hogy ecet és fűszerek hozzáadásával izgalmasabbá tesszük. A nyár friss gyümölcsei ilyen köntösben tökéletes kiegészítői lesznek grillhúsoknak és zöldségeknek, a gyümölcsketchup biztosan az új kedvencünk lesz.

Gyümölcsketchup: cseréld le a paradicsomot friss, nyári ízekre

A ketchup alapreceptje

Egy klasszikus ketchup jól ismert édeskés, savanykás íze teszi a szószt olyan jó párosítássá húsok mellé. Ugyanezt az élményt elérhetjük úgy is, ha a paradicsomot kivesszük az egyenletből, és egy másik gyümölccsel helyettesítjük.

Minden ketchup ebből az öt hozzávalóból áll: gyümölcs+cukor+ecet+só+fűszerek.

Ha így elemeire bontjuk, sokkal könnyebb variálni a receptet, mivel átlátjuk az alapokat, kedvünkre próbálkozhatunk a különböző ízekkel, gyümölcs- és fűszerpárosításokkal.

Gyümölcs- és fűszerpárok

Szerencsére nyáron rengeteg gyümölcs közül válogathatunk, több különböző alapot kereshetünk a ketchupunkhoz. A lenti listában (a teljesség igénye nélkül) találhatunk néhány izgalmas ötletet.

Eper

Az epernél semmi nem adja át jobban a nyár ízeit. Főzzünk belőle a lekvár mellett egy kis üveg ketchupot is.

Ízesítsük balzsamecettel, bazsalikommal, barna cukorral és fokhagymával.

Meggy, cseresznye

Önmagukban is hordoznak egy enyhe savanykás ízt, ezért jó kiindulási alapot képeznek egy friss, gyümölcsös szószhoz.

Párosítsuk vörösborecettel, szegfűszeggel és szerecsendióval.

Őszibarack, sárgabarack

Ugyan a pucolás némi plusz munkát jelent majd, nem érdemes kihagyni ezt a lépést, mert a gyümölcs héja kellemetlen lehet a kész ketchupban. Persze nem baj, ha darabosra hagyjuk, de héj azért ne legyen benne.

Kifejezetten jól illik a barackhoz (mind színben, mind ízben) a currypor vagy kurkuma, almaecet és valamilyen enyhébb ízű hagyma.

Ananász

Ugyan egész évben kapható ez a trópusi gyümölcs, nyáron mégis természetesebben hat a használata: egy kis üveg ananászketchup azonnal a tengerpartara repít majd minket.

Alapból is elég édes, ezért legyünk óvatosak a cukorral. Elbír némi csípősséget, mindenképpen tegyünk mellé chilit valamint fehérborecetet. Keményebb állaga miatt valószínűleg le kell majd turmixolnunk.

Mangó

Ázsiai ízvilágot hozhatunk a sült húsok mellé a mangóval, akár intenzívebb fűszereket is használhatunk, bírni fogja a gyümölcs.

A savasságot elérhetjük egyszerű ételecet és limelé keverékével, a zöld citrus igazán jó párja a mangónak. Ízesítsük garam masala keverékkel és fokhagymával.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt a nyár, itt vannak a gyümölcsök, indulhat a befőzés:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...