Az aszpartámnál is elterjedtebb édesítőről derült ki, hogy káros

A magyar szakértő szerint a közkedvelt édesítőszer kifejezetten káros az emberi szervezetre nézve.

„A gyümölcscukor akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet, de már rövid távon sem egészséges a fogyasztása" – idézi Dr. Kulja András sebész rezidenst és tartalomgyártót a Pénzcentrum cikke.

A szakértő szerint káros a gyümölcscukor

A veszélyes fruktóz

A gyümölcscukor vagy más néven fruktóz egy monoszacharid (a legegyszerűbb formájú szénhidrátok), ami többek között a gyümölcsök alkotóeleme is, valamint rendkívül népszerű az élelmiszeriparban, ugyanis igen hatékonyan édesít, illetve az előállítási költsége is nagyon alacsony. 

A probléma csak az, hogy ezt az édesítőszert egyfelől sem az agy, sem az izmok nem képesek közvetlenül felhasználni, így a népszerű energiaitalokban való felhasználása célszerűtlen. A baj azonban ott kezdődik, hogy a felszívódás után az édesítőszer a májba kerül, ám ez a szerv sem képes megbirkózni a fruktózzal. Emiatt fogyasztása energiahiányhoz vagy akár a májsejtek károsodásához is vezethet.

De ezzel még nincs vége, ugyanis a további folyamatok során egy olyan enzim keletkezik, amelyet a máj könnyedén zsírsavakká alakít. Ha viszont ezek elszaporodnak a májban, akkor ez elhízáshoz, illetve zsírmájhoz is vezethet. Sőt, állatokon végzett tesztekből az is kiderült, hogy az említett édesítőszer memória- és tájékozódási zavart idézhet elő.

„Mivel a mindennapi táplálkozás során így is nagyon sok fruktózt viszünk be, ezért semmiképp sem ajánlott, hogy tovább fokozzuk ennek a mennyiségét" – tanácsolja Dr. Kulja András.

Forrásunk volt.


További aktuális híreink:

Címlapról ajánljuk

További cikkek