Az aszpartámnál is elterjedtebb édesítőről derült ki, hogy káros

A magyar szakértő szerint a közkedvelt édesítőszer kifejezetten káros az emberi szervezetre nézve.

„A gyümölcscukor akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet, de már rövid távon sem egészséges a fogyasztása" – idézi Dr. Kulja András sebész rezidenst és tartalomgyártót a Pénzcentrum cikke.

A szakértő szerint káros a gyümölcscukor

A veszélyes fruktóz

A gyümölcscukor vagy más néven fruktóz egy monoszacharid (a legegyszerűbb formájú szénhidrátok), ami többek között a gyümölcsök alkotóeleme is, valamint rendkívül népszerű az élelmiszeriparban, ugyanis igen hatékonyan édesít, illetve az előállítási költsége is nagyon alacsony. 

A probléma csak az, hogy ezt az édesítőszert egyfelől sem az agy, sem az izmok nem képesek közvetlenül felhasználni, így a népszerű energiaitalokban való felhasználása célszerűtlen. A baj azonban ott kezdődik, hogy a felszívódás után az édesítőszer a májba kerül, ám ez a szerv sem képes megbirkózni a fruktózzal. Emiatt fogyasztása energiahiányhoz vagy akár a májsejtek károsodásához is vezethet.

De ezzel még nincs vége, ugyanis a további folyamatok során egy olyan enzim keletkezik, amelyet a máj könnyedén zsírsavakká alakít. Ha viszont ezek elszaporodnak a májban, akkor ez elhízáshoz, illetve zsírmájhoz is vezethet. Sőt, állatokon végzett tesztekből az is kiderült, hogy az említett édesítőszer memória- és tájékozódási zavart idézhet elő.

„Mivel a mindennapi táplálkozás során így is nagyon sok fruktózt viszünk be, ezért semmiképp sem ajánlott, hogy tovább fokozzuk ennek a mennyiségét" – tanácsolja Dr. Kulja András.

Forrásunk volt.


További aktuális híreink:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...