A gyümölcs nem csak a sütibe való

Alma, körte, barack, szeder, és máris kattognak a fogaskerekek, hogy milyen sütit süss belőle. Változtass: készíts húst gyümölccsel!

Amikor a nap már kicsit más irányból süt be a szobába, árnyékban hűvösebb van, és - hurrá - kezdődik az iskola, na én ezt az időszakot szeretem a legjobban. Nincs hőség, de nem kell télikabát, a nap szó szerint megmelenget, és ilyenkor sok szép és annál ízletesebb gyümölcs árasztja el a piacokat.

Itt van például az alma. Elképesztő mennyiségű almás receptből lehet válogatni, és - bár az almás sütemények a kedvenceim közé tartoznak - , mégis valahogy szívesebben készítem húsételekkel. Itt van rögtön ez a sertésszűz, amelyet mézes mustárral kenek meg, és almával sütöm. Persze lehetne körtével is, esetleg a kettővel együtt, az alma, a méz és a mustár viszont különösen finom együtt. És ha már itt tartunk, az alma és a sertés párosa szerintem mindig jól működik, hiszen a sertés édeskés húsához jól megy az alma édeskés savanyúsága gyakran hagymával, fokhagymával kiegészítve. Lehet szűz vagy karaj, de például Gordon Ramsey préselt sertés hasalja hagyma- és almaveloutéval sem utolsó.

Az alma a csirke mellett is jó társ: a szokásos almával sült egész csirke vagy csirkecomb mellett az egyik legbizarrabbnak tűnő, végül kifejezetten jóízű almás csirkeétel, amit valaha kóstoltam, az egy almás csirkekolbász volt. Pont eléggé édes, kissé mélyebb íz, kevés kakukkfű, és meglepően jó! De ez a mindennapi, könnyen elérhető gyümölcs a marhának is jól áll: egy szép darab főtt marhaszegy almaszósszal és főtt krumplival gyermekkorom egyik kedvenc étele volt, még ma is készítem, ha nagy családi ebédnél húslevest főzök. Bár néha meggyszósszal vagy egresszósszal váltom, de ez is csak azt igazolja, hogy érdemes gyümölcsökkel kísérletezni - még a húsételek mellé is.

A mézes-mustáros sertésszűz almával receptjéért kattints ide!

Hiszen a vadak mellé szinte kötelező az áfonya- vagy erdeigyümölcs-szósz illetve lekvár, de nem kell ennyire messzire menni: elég csak ide, a sarokig, hiszen a szinte minden kis vendéglőben fellelhető rántott camembert mellett is gyakori kiegészítő. Ugyanebben a vendéglőben ott az étlapon a barackkal és sajttal töltött pulyka is, és sokszor a sárgadinnye sonkával. Ha kicsit keletebbre kalandozunk, láthatjuk, hogy a perzsa és arab konyhák is gyakran és előszeretettel használják a mazsolát, a szárított kajszit és a sóban eltett citromot bárányételeikben. Ha pedig nyugatabbra megyünk, akkor a latin-amerikai konyháknál láthatjuk például a mangót babos, húsos ételekben, mondjuk egy tacóban.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...