A gyümölcsöket gyakran nem ajánlják diétázóknak, mert magas lehet a cukortartalmuk – ez azonban teljesen téves elképzelés, ugyanis a gyümölcsben található cukor felszívódását segítik a benne található egyéb tápanyagok, többek között a rostok, amelyek lassítják is a beépülést. Így ég és föld a különbség a gyümölcscukor és a hagyományos finomított cukor között még akkor is, ha szerkezetükben nagyjából megegyeznek.
Ha azonban drasztikusan csökkentened kell valamiért a szénhidrátbeviteledet (például olyan betegségben szenvedsz), vagy csisszre kiszámoltad a napi makrotápanyag-beviteledet, és nem fér bele több szénhidrát, akkor érdemes az alábbi gyümölcsök közül válogatni:
Dinnye
A dinnyének lényeges része víz, a többi meg nagyjából rost és gyümölcscukor. Nagyon alacsony azonban a cukortartalma, egy csészényi szeletelt gyümölcsben mindössze 11 grammot találsz, ami 46 kalóriának felel meg.
Azon túl, hogy a tested hidratálásához is hozzájárul, még rengeteg C-vitamint is tartalmaz, amitől az egyik legegészségesebb gyümölccsé válik.
Eper
Egy csésze eperben 13 gramm gyümölcscukor található, ezzel 53 kalóriára rúg a tápanyagtartalma. Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy ekkora mennyiség elfogyasztása fedezi a napi C-vitaminszükségleted 163 százalékát. Ezen kívül korábbi kutatások kimutatták, hogy jót tesz a szíved egészségének, illetve segít szabályozni a vércukorszintedet.
Sárgadinnye
Édes íze miatt nem is hinné az ember, de ez a gyümölcs is viszonylag szénhidrátszegény: egy csészényiben 13 grammnyi szénhidrát van, ami az eperhez hasonlóan 54 kalóriát jelent. Ezen felül ebben is van C-vitamin bőven, illetve kálium is, amit jellemzően inkább a banánhoz társítunk – ha szeretnéd növelni a káliumbeviteledet, de csökkentenéd a bevitt szénhidrátot, a banán helyett a sárgadinnye lesz a legjobb barátod.
Még több izgalmas tartalom: