A házilag készített gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal érkezik

Az éjszakai nagy zabálások leggyakoribb szereplője, de sokak menüjén hetente megjelenik. Eredete Görögország, kísérője pedig ropogós sült krumpli, házi pita, friss saláta és egy dögös fetás mártogatós. Ez bizony a gyros!

Rendkívül elterjedt és közkedvelt fogás a gyros tál, amit mi is nagyon szeretünk. A mediterrán friss zöldfűszerektől illatozó sült hús és saláta, a frissítő citromhéjas fetás mártogatós, a ropogós sült krumpli és a puha házi pita egyszerűen zseniálisak együtt.

Így készült Gábor tökéletes gyros tálja, lessétek meg!

Hozzávalók a húshoz:

500 g csirke felsőcomb (filé), 10 g vöröshagyma (por), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 0.5 teáskanál csípős fűszerpaprika (opcionális), 1 ek olívaolaj, 1 citromból nyert citromlé, só, bors, 0.5 tk őrölt fűszerkömény

A csirkecombfiléket tisztítsuk meg, a bőrét húzzuk le. A fűszerekkel, olajjal és citromlével alaposan dolgozzuk össze, majd tegyük a hűtőbe pihenni legalább 3-4 órára.

A filéket tűzzük fel egy hústűre, amit süssünk meg sütőben 220°C-on kb. 30 perc alatt, amíg szép piros és ropogós lesz. Elkészíthetjük grill alatt is, de akár serpenyőben is.

Az elkészült húst vágjuk fel vékony csíkokra.

Gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

Hozzávalók a görög salátához:

1 db kígyóuborka, 100 g fekete olajbogyó, 30 dkg koktélparadicsom, 1 db lilahagyma, só, bors, 2 ek olívaolaj, 2 ek citromlé, 1 ízlés szerint bazsalikom

A salátát érdemes a legvégén elkészíteni, amikor már minden más is elkészült a gyros tálhoz. A kígyóuborkát és a lilahagymát vágjuk fel nagyobb kockákra, a koktélparadicsomot vágjuk félbe. Öntsük egy tálba őket, szórjuk bele az olívabogyót is. Ízesítsük sóval és borssal, locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével. Friss bazsalikommal, oregánóval is bátran ízesíthetjük.

Hozzávalók a fetás mártogatóshoz:

100 g feta sajt, 300 g görög joghurt, 1 citromból nyert citromhéj, 0.5 csokor kapor, só, bors

Tegyük a fetát egy tálkába, borsozzuk meg, reszeljünk bele egy citrom héját. Törjük át villával, ezután adjuk hozzá a görög joghurtot is. Kavarjuk össze a mártogatóst, enyhén sózzuk meg, ha igényli, mivel a feta nagyon sós tud lenni. Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

Hozzávalók a házi pitához:

300 g finomliszt, 150 g víz, 1 ek görög joghurt, 1 ek olívaolaj, 7 g só, 1 ízlés szerint kakukkfű, 4 g élesztő, 25 g vaj, 5 levél bazsalikom

Fogjunk egy keverőtálat, öntsük bele a langyos vízet, a görög joghurtot, az olívaolajat. Szórjuk bele az élesztőt, a kakukkfüvet, a sót és a finomlisztet.

Alaposan dagasszuk ki a tésztát, ezután hagyjuk egy órát pihenni. Szedjük szét egyforma méretű gombócokra, és nyújtsuk ki őket nagyjából fél cm vastagságúakra.

A serpenyőt hevítsük fel, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd tegyük rá a tésztát. Fedő alatt süssük meg mindkét oldalát, amíg szép piros hólyagosak lesznek. Az elkészült pitákat takarjuk le nedves ronggyal vagy tegyük be zacskóba pihenni.

Tálaláskor vágjuk félbe vagy negyedbe őket, majd kenjük meg az olvasztott vajjal és szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal, vagy petrezselyemmel.

A házi gyros, görög saláta és fetás mártogatós teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor

További görög finomságainkból:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több projekt, amibe belevetheted magad:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...