A házilag készített gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal érkezik

Az éjszakai nagy zabálások leggyakoribb szereplője, de sokak menüjén hetente megjelenik. Eredete Görögország, kísérője pedig ropogós sült krumpli, házi pita, friss saláta és egy dögös fetás mártogatós. Ez bizony a gyros!

Rendkívül elterjedt és közkedvelt fogás a gyros tál, amit mi is nagyon szeretünk. A mediterrán friss zöldfűszerektől illatozó sült hús és saláta, a frissítő citromhéjas fetás mártogatós, a ropogós sült krumpli és a puha házi pita egyszerűen zseniálisak együtt.

Így készült Gábor tökéletes gyros tálja, lessétek meg!

Hozzávalók a húshoz:

500 g csirke felsőcomb (filé), 10 g vöröshagyma (por), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, 0.5 teáskanál csípős fűszerpaprika (opcionális), 1 ek olívaolaj, 1 citromból nyert citromlé, só, bors, 0.5 tk őrölt fűszerkömény

A csirkecombfiléket tisztítsuk meg, a bőrét húzzuk le. A fűszerekkel, olajjal és citromlével alaposan dolgozzuk össze, majd tegyük a hűtőbe pihenni legalább 3-4 órára.

A filéket tűzzük fel egy hústűre, amit süssünk meg sütőben 220°C-on kb. 30 perc alatt, amíg szép piros és ropogós lesz. Elkészíthetjük grill alatt is, de akár serpenyőben is.

Az elkészült húst vágjuk fel vékony csíkokra.

Gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

Hozzávalók a görög salátához:

1 db kígyóuborka, 100 g fekete olajbogyó, 30 dkg koktélparadicsom, 1 db lilahagyma, só, bors, 2 ek olívaolaj, 2 ek citromlé, 1 ízlés szerint bazsalikom

A salátát érdemes a legvégén elkészíteni, amikor már minden más is elkészült a gyros tálhoz. A kígyóuborkát és a lilahagymát vágjuk fel nagyobb kockákra, a koktélparadicsomot vágjuk félbe. Öntsük egy tálba őket, szórjuk bele az olívabogyót is. Ízesítsük sóval és borssal, locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével. Friss bazsalikommal, oregánóval is bátran ízesíthetjük.

Hozzávalók a fetás mártogatóshoz:

100 g feta sajt, 300 g görög joghurt, 1 citromból nyert citromhéj, 0.5 csokor kapor, só, bors

Tegyük a fetát egy tálkába, borsozzuk meg, reszeljünk bele egy citrom héját. Törjük át villával, ezután adjuk hozzá a görög joghurtot is. Kavarjuk össze a mártogatóst, enyhén sózzuk meg, ha igényli, mivel a feta nagyon sós tud lenni. Tegyük a hűtőbe tálalásig.

Gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, recept a képre kattintva! / Fotók, recept és videó: Simon Gábor

Hozzávalók a házi pitához:

300 g finomliszt, 150 g víz, 1 ek görög joghurt, 1 ek olívaolaj, 7 g só, 1 ízlés szerint kakukkfű, 4 g élesztő, 25 g vaj, 5 levél bazsalikom

Fogjunk egy keverőtálat, öntsük bele a langyos vízet, a görög joghurtot, az olívaolajat. Szórjuk bele az élesztőt, a kakukkfüvet, a sót és a finomlisztet.

Alaposan dagasszuk ki a tésztát, ezután hagyjuk egy órát pihenni. Szedjük szét egyforma méretű gombócokra, és nyújtsuk ki őket nagyjából fél cm vastagságúakra.

A serpenyőt hevítsük fel, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd tegyük rá a tésztát. Fedő alatt süssük meg mindkét oldalát, amíg szép piros hólyagosak lesznek. Az elkészült pitákat takarjuk le nedves ronggyal vagy tegyük be zacskóba pihenni.

Tálaláskor vágjuk félbe vagy negyedbe őket, majd kenjük meg az olvasztott vajjal és szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal, vagy petrezselyemmel.

A házi gyros, görög saláta és fetás mártogatós teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor

További görög finomságainkból:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több projekt, amibe belevetheted magad:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...