5 kedvenc gyrosozónk Budapesten – görög nyarak ízei tálban vagy pitában

A korai halovány hamburger- és hotdog-próbálkozások után a gyros volt az első nemzetközi street food, ami meghódította Magyarországot. Ma, a burgerforradalmon túl, amikor minden második utcasarkon nápolyi pizzabár nyílik, a gyros népszerűsége továbbra is töretlen, sőt az utóbbi években egyre több igazi görög gyros bukkan fel a török, szír és más kebapverziók mellett.

Görögországi nyaralásuk alkalmával sokan rácsodálkoznak, hogy a gyros szülőhelyén a pitába sült krumpli is kerül. Ma már itthon is megjelent e görög formula, de a legtöbb étteremben továbbra is inkább a döner kebap elérhető, amit mi itthon szintén gyrosnak – magyar átírással gírosznak – nevezünk. 

A gyros Törökország területéről került át Görögországba, a döner kebap volt tehát az eredeti nyárson forgatva sütött hús. Mint streetfood-műfaj egyébként mindig is kedvezett a vegetáriánusoknak, mert a hús mellett falafelgolyókkal is kérhetjük az örök kérdés mellett: „tálban vagy pitában, hagyma, csípős mehet"? 

Lássuk a szerintünk legjobbak gyrosozókat Budapesten!

  • A kencéket ne feledjétek! Kerkyra 

„Egyszerű görög étteremként" aposztrofálja magát az angyalföldi Kerkyra, ahol a gyros-souvlaki vonalra építenek, a sajttal töltött souvlaki, a soutzoukakia tál pedig külön megér egy misét. A gyrosok lelkét a pluszban kérhető kencék adják, amelyek között olyan izgalmas kiegészítők is felbukkannak, mint a tirokafteri nevű pikáns fetakrém, a kafteri (csípős) szósz, a padlizsánkrém vagy répasaláta. 

Kerkyra Görög Ételbár / forrás

Kerkyra Görög Ételbár 

Budapest XIII. kerület, Petneházy u. 37-47. 

  • Kispesti klasszikus: Leonidas Gyros 

Az Üllői út panelházsora mellett keressük ezt a kis büfét, ahol immár 2008 óta készülnek az autentikus görög gyrosok, tiropiták (sajtos piték), gigandeszek (paradicsomos görög óriásbab), vagy a magyar néplelket megkapó egyszerűséggel megszólító „Jó Nagy Grilltál”. Leonidas gyrosának immár védjegye a répasaláta, és a trendi-dizájnos streetfood-helyekkel ellentétben ez egy valódi kis ételbár, ahol minden a belbecsről: a friss és jó ételről szól. 

Leonidas Gyros / forrás

Leonidas Gyros 

Budapest XIX. kerület, Üllői út 214/4 

  • Kis Saloniki a Haller utcában: Saloniki Gyros Taverna 

A Haller utca környékének lakói és irodistái körében kultikus a Saloniki. A sokszor jellegtelen ízű és kicsit kebapok helyett ők egyszerűen, frisset, jó ízűt adnak, igen korrekt adagokkal. A vegáknak sem szúrják ki a szemét csak zöldségekkel: a sült sajtgolyós és rántott hagymakarikás változat nekik szól. A Salonikibe járók pedig tudják, hogy az igazi dőzsölést a Poszeidón és a Nagy Hybrid tál jelenti. 

Saloniki Gyros Taverna / forrás

Saloniki Gyros Taverna 

Budapest IX. kerület, Haller u. 2. 

  • Már a város három pontján: Blue Agori 

A Blue Agori híre is úgy terjedt szájról szájra, hogy igazi görög gyrosos nyílt Pesten. A Madách tér után immár a Bazilikánál és a Margit körúton is feltűntek a kék-fehér csomagolással borított piták. A csirke mellett készítenek sertésből is gyrost, a nagyon éheseknek XL mérettel és 22 centis óriáspitával, a vegáknak pedig Halloumi sajtos verzióval kedveskednek. 

Blue Agori / forrás

Blue Agori 

Budapest VI. kerület, Madách Imre út 1. 

  • Behatóbb ismerkedés a görög konyhával: Gyradiko 

Az egyik első fecske volt a műfajban itthon az óbudai Gyradiko, közel 25 éve működik sikerrel. A gyrosuk sertésből készül, és sok-sok izgalmat kínálnak a húsnyársakon és gyrosvariációkon túl. Muszaka, bifteki (görög fasírt), bárány kebap,  vörösboros bárány, rák saganiki (kis serpenyős sült) és színes desszertsorral várnak a konyakos diófelfújttól a baklavára emlékeztető narancsos portokalopitáig. 

Gyradiko / forrás

Gyradiko 

Budapest III. kerület, Királyok útja 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több étterem itt:

Címlapról ajánljuk