- A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót.
- Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst és több hozzáadott anyagot tartalmaz.
- A hagyományos magyar sonkák hozzávetőleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak.
Valójában pedig nincs is húsvéti sonka, nem létezik ilyen meghatározás. Ilyen sonkák közül válogathatunk a boltokban:
- Parasztsonka
Comb vagy lapocka, egészben vagy szeletelve forgalmazzák, minimum 30 napos érleléssel, 5 százalékos sótartalommal.
- Nyers sonka
Comb vagy lapocka, pácolják, maximum 5 százalékos a sótartalom.
- Hőkezelt sonka
A sótartalom maximum 3,5 százalék, főtt, sült és főtt-sült változat létezik.
- A formában vagy bélben hőkezelt sonkák
Maximum 2,7 százalék sótartalom, ezek kevéssé népszerűek a magyarok körében.
Sonkája kizárólag a sertésnek van
Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, a lapockát, amelyből szintén készül sonka.
Na de mi az a gyorspácolt sonka, ami minden hipermarketben ott van?
A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, így pedig néhány hét alatt beérik.
- A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják.
Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás - figyelmeztetett a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján Zsarnóczay Gabriella, az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.
Tesztünk előtt jártunk az Aldiban, Lidlben, Tescoban, Sparban, a többi nagyobb hálózatnál nem találtunk főtt sonkaféleséget - végül összesen hétféle gyorspácolású vákuumos terméket gyűjtöttünk be:
- főtt combsonkát
- lapockát
- lapocksonkát
- tarját
és vaktesztes kóstolás alapján felállítottuk saját sorrendünket egy ötös skálán pontozva.
Külsőre egyébként nehéz megkülönböztetni a gyorspácolt és hagyományosan pácolt termékeket. A felszeleteléskor viszont rögtön kibújik a szög a zsákból...
A tesztelés szubjektív, nem szakértői véleményt tükröz, a sorrendet pontozással állítottuk fel a vakteszt alapján.
Ha főzöd a sonkát, így főzd!
21+1 húsvéti sonkavariáció - újragondolva- katt!
Hungaro-food füstölt főtt kötözött lapocka, Aldi
Pontszám:17
Külső:húsos, szép, gumis, főtt kinézet, rózsaszín, normál, van színhúsrész
Állag:rágósabb, rugalmas,szétreped, ha ráharapsz
Íz:kellemes
Illat:füstös, deműfüst szagú
Összetevők:sertésbőrös lapocka, párolási adalékanyag, tápiókakeményítő, sertésfehérje, ízfokozó, étkezési só, antioxidáns, nitrites pácsókeverék, étkezési só, tartósítószer
Ár:1199 Ft /kg
TESCO Ász Kolbász Kft. - füstölt főtt sertéstarja
Pontszám: 10,5
Külső: szép középrózsaszín, guszta, húsos
Állag: rágós, vizes, szálkás, zselés, omlós
Íz: műíz, közepesen sós, nincs jellegzetes karaktere, mellékíze van, nem finom
Illat: nem kellemes, "hentesszag"
Összetevők: sertéstarja csont nélkül (69%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, burgonyakeményítő, sűrítőanyagok, glükózszirup, dextróz, sertésfehérje, ízfokozó, antioxidáns, sav.szab.anyag, aroma, fűszerkivonatok, tartósítószer
Ár: 1190 Ft / kg
Pick Frikandó Sonka, gyorspácolt, Spar
Pontszám:24 - egyértelmű győztes, és a legdrágább termék a legnagyobb hústartalommal
Külső:klasszikus sonka kinézet, halványrózsaszín, gusztusos, kemény kéreg, szép húsrész
Állag:puha, gumis, egyesek szerint nem rágós, másik szerint az, megfelelő zsírréteg látszik alul
Íz:zsíros, nem túlzottan karakteres, letisztult, finom, kicsit sós
Illat:nem erős, inkább szagtalan húsillat
Összetevők:bőrös, csont nélküli sertéscomb (89%) víz, étkezési só, burgonyakeményítő, emulgeálószerek, sűrítőanyag, dextróz, antioxidáns, aroma, ízfokozó, tartósítószer
Ár:1990 Ft / kg
Szigeti füstölt-főtt kötözött lapockasonka, Tesco
Pontszám: 11,5
Külső: márványos, cupákos, mócsingos, nincs színhús része
Állag: mócsingos, kocsonyás, zsíros, inas
Íz: rágós, nyersíz, zsíros, túl fűszeres, sertésíz
Illat: illatra jó, de gyanúsan "műfüst szaga van"
Összetevők: sertéslapocka bőrrel csont nélkül (74%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, burgonyakeményítő, sűrítőanyagok, glükózszirup, dextróz, sertésfehérje, ízfokozó, antioxidáns, habzásgátló, sav.szab. anyagok, aroma, fűszerkivonatok
Ár: 949 Ft / kg
Baroni Lidl füstölt főtt gyorspácolt kötözött lapocka
Pontszám:11
Külső:márványos, sokszínű, szép, klasszikus sonka, megnyerő, de lukacsos
Állag:pürés, babakaja-szerű, omlós, préselthús-állag, rágós, kocsonyás
Íz:műfüstíz, műíz, vízíz, füstös, semlegesebb húsíz
Illat:műfüstillat, semleges
Összetevők:70% sertéslapocka, ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, sertésfehérje, módosított kukoricakeményítő, cukor, maltodextrin, rostok, dextróz, zselésítő anyagok, sav.szab.anyagok, antioxidáns, sűrítőanyagok, aroma, tartósítószer
Ár:999 Ft / kg
Victus Mester füstölt főtt midi tarja, Tesco
Pontszám: 12,4
Külső: inas, vizes, nyershús-kinézet, szálas
Állag: kocsonyás, parizerszerű, puha
Íz: pácíz, vizenyős, parizeríz, sós
Illat: nincs különösebb, de enyhén füstös
Összetevők: csont nélküli sertéstarja, nitrites pác, só, antioxidáns, ízfokozó, sav.szab.anyag, stabilizátor, sűrítőanyag, szerkezetalakító, dextróz, burgonyakeményítő, füstaroma
Ár: 1690 Ft / kg
A csokoládényúl-tesztünket láttátok már?
18 csokinyusziból vakteszt alapján ez a mi 5 első helyezettünk
Tesco Value gyorspácolt füstölt főtt kötözött combsonka
Pontszám: 16,5
Külső: szép, egyszínű, sápadt, világos, szinte fehér, a kötözött kéregrész megnyerő
Állag: lyukacsos, roppanós, szivacsos, gumis
Íz: nem rossz, nem elég sós, felvágottsonka-íz, finom a páclé
Illat: májkrémes, löncshúsos, nincs
Összetevők: csontnélküli bőrös sertéscomb (73%), ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok, dextróz, antioxidáns, tartósítószer
Ár: 1590 Ft / kg
ÖSSZEGEZVE:
Összességében azt ajánljuk, hogy gyorspácolt terméket akkor vegyünk, ha valóban nincs most alkalmunk magunk főzni a húst. Ha tehetjük, vegyünk a hentestől, piacról házi sonkaféleséget nyersen, és főzzük meg mi!
Ezeket olvastad már?
12 bolti májkrémet kóstoltunk végig - ezt a kényes sorrendet...
Sokat gondolkoztunk, mit teszteljünk, a májkrém mellett döntöttünk - 12 bolti fajtát vettünk és ettünk végig, hogy megmondjuk, szerintünk melyik milyen!
NosaltyLeteszteltük a húsvéti tál egyik legfontosabb elemét: íme a nagy...
Első pillantásra talán minden tojás ugyanolyan, de most leteszteltük 11 bolti és 2 piaci tojás ízét is, a különbség pedig érezhető.
NosaltySokan kértétek, most letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt -...
Ti hogy álltok a tejszínkérdéssel? Használtok főzőtejszínt, vagy maradtok a zsíros habtejszínnél? Néztetek már rá a címkékre? Mi most megtettük!
Nosalty18 csokinyusziból vakteszt alapján ez a mi 5 első helyezettünk
Húsvét közeledtével adta magát, hogy rákészüljünk a csokinyulakra: beszereztünk a nagyobb, sokak által elérhető boltokból 18 félét, és vakon teszteltük le őket.
Nosalty