Gyorsan felmegy benned a pumpa? 7 trükk, hogy lenyugodj, mielőtt totál kiakadsz

Közelednek az ünnepek, a halmozódó feladatok miatt egyre gyakrabban találjuk magunkat stresszhelyzetben. 

Hazánkban vezető megbetegedési, és halálozási okok a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek egyik legjellemzőbb, korai megjelenési formája a magas vérnyomás. Ha időben felismerik, akkor a gyógyszeres kezelést megelőzően életmódbeli változásokkal lehet a tüneteken javítani. Ezek közé a változások közé tartozik pl. a megfelelő étrend, az optimális testtömeg elérése, illetve a stresszkezelés is. Ez utóbbira adunk most hétköznapi tippeket, amiket szerintünk érdemes kipróbálnod.

1. Aludj eleget!

Kezdjük megérteni hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás – éppen ezért, ha hajlamos vagy a magas vérnyomásra, nagyon fontos, hogy figyelj arra, mennyit pihensz. A szervezeted ilyenkor regenerálódik, és ha erre nincs ideje, nemcsak a magas vérnyomás lesz az egyetlen egészségügyi faktor, amivel meg kell küzdened.

2. Tanulj relaxációs technikákat!

Lehet, hogy tudománytalan humbugnak tűnik, de a meditáció tudományosan is bizonyított módja annak, hogy jobban kezeld a stresszt, és nyugodtabb lehess a mindennapokban. Ha ez valamiért nem jön be, vagy nem találsz olyan technikát, amit szívesen űznél, jógázz, vagy csak egyszerűen sétálj sokat, ezek is relaxációs technikáknak minősülnek szakértők szerint.

3. Tölts sok időt a szeretteiddel!

Kutatások kimutatták, hogy a boldogság és a boldog élet titka a szoros baráti és családi kör – éppen ezért szánj időt arra, hogy ismerkedj, ápold a kapcsolataidat, hiszen a stresszt is csökkentheted ezzel.

4. Oszd be jól az idődet!

Minél ügyesebben tudod felosztani az időt a munkád és a magánéleted között, annál kisebb az esélye, hogy stresszes leszel. Az időmenedzsmentet szerencsére lehet tanulni, és az is fontos, hogy megtanulj nemet mondani néha – a magánéletedben és a munkahelyen is.

5. Nézz szembe a nehézségekkel!

Ne tologasd a porblémákat őket ide-oda, várva, hogy majd maguktól megoldódnak, mert így csak plusz idegeskedést vállalsz magadra. Ha tudod, oldd meg őket azonnal, és tudd magad mögött mindet, bármilyen kellemetlen vagy időigényes is, ezzel egy csomó szorongástól szabadítod meg magad.

6. Szánj időt magadra!

Fontos, hogy néha kicsit megállj a rohanásban, és olyan dolgokat is csinálj, amelyeket élvezel, és amelyeknek nincs más célja, csak a te boldogságod. Nem baj, ha éppen nem hasznosat csinálsz, az a lényeg, hogy élvezd!

7. Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy nem tudod magadtól menedzselni a stresszes szituációkat, nem szégyen segítséget kérni. Akár egy baráttól, családtagtól, akár profitól, mindenképpen megkönnyíti a helyzetedet, ha nem egyedül akarsz megbirkózni a nehéz helyzetekkel.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...