Biztosan mindenki tudja, hogy a túlérett banán kiválóan alkalmas gyümölcsturmixokhoz, banános süteményekhez vagy a reggeli müzlihez. De mi van akkor, ha a boltban vagy a zöldségesnél csak zöld, éretlen banánt találunk, és mi azonnal puha és édes gyümölcsöt szeretnénk? Nem kell aggódni, van rá megoldás!
A sütős trükk
Ahhoz, hogy a zöld, kemény banánból édes, érett gyümölcs legyen öt perc alatt, csak egy tepsire és egy sütőre van szükséged. Helyezd a hámozatlan banánt a tepsire, majd tedd a sütőbe, és hagyd bent öt-hét percig, úgy, hogy 180 fokon párolódjon. Akkor tudhatod, hogy elkészült, ha a héja szépen megbarnult. Ezután az állaga miatt érdemes már hosszában elvágni a banánt, és úgy kikanalazni a puha gyümölcsöt, vagy mehet is a müzlibe vagy a sütibe.
Ismételjünk!
A banán vitaminokban, nyomelemekben, szénhidrátban gazdag, tápláló déligyümölcs. Közép-Keleten, Közép- és Dél-Amerikában vannak a legnagyobb ültetvények. A banánt fogyaszthatjuk nyersen, sütve, grillezve, de süteményeket, pelyhet, chipset is készíthetünk belőle. Könnyen emészthető, gyorsan kiürül a gyomorból, így kisebb gyerekeknek is adható. Megtalálható benne A- és E-vitamin, vas, réz, jód, kálium, mangán és foszfor is. A szóbeszéddel ellentétben azonban egyáltalán nem sok benne a kalcium.
A banánt szobahőmérsékleten érdemes tárolni, vagy attól picit hűvösebb helyen, ilyen körülmények között akár egy hétig is eláll. Hűteni viszont nem szabad, mert a hidegben azonnal megbarnul!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
#HÁZICSEMEGE: Panyolium
Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.
Szász Nóri#HÁZICSEMEGE: RisoPlant
Növények nélkül lehet élni, de nem érdemes. A RisoPlant csodás növénylaboratórium, ahonnan ráadásul naptárakat, floráriumokat is beszerezhettek, még az ünnepekre is.
Macsuga Viktória#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt
A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!
Szász Nóri#HÁZICSEMEGE: Donum Terrae
A Danyi Éva által megálmodott Donum Terrae márka 2011-ben született meg. Az általuk minőségi alapanyagokból készült magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek nemcsak tápanyagdúsak, de ízükkel különlegessé tesznek bármilyen fogást.
Szász Nóri