Újabb karantén alatti kamraprojektünk lehet az olajban eltett mozzarella. Az önmagában is gazdag ízű sajtot rövid ideig érlelve fantasztikus hatást érhetünk el. A hozzávalók nagy része teljesen ránk van bízva, a végtermék mindenképpen egyedi lesz.
Hozzávalók
Egy olajban eltett mozzarella legfontosabb összetevője maga a fehér, gömbölyű sajt. Legelterjedtebb formája a boltok hűtőpultjában található zacskós egész vagy mini mozzarella. A forma és méret teljesen mindegy, hiszen egy ízekkel teli üvegbe fogjuk zárni, szóval nem kell túlgondolni a dolgot.
Az olaj kiválasztásánál azonban nyugodtan lehetünk kényesebbek. Persze működik napraforgó- vagy más semleges ízű olajjal, de sokkal jobban járunk, ha olívaolajat használunk. Ez ugyanis alapból jobban beleillik az általunk elérni kívánt olaszos ízvilágba, sokkal karakteresebb végeredményt kapunk majd.
Fűszerek közül feltétlenül tegyünk bele sót, borsot (egészben vagy őrölve is lehet) és bármilyen olasz zöldfűszert. Oregano, bazsalikom mindig kerüljön az üvegbe, de nem fogjuk elrontani az ízeket, ha esetleg petrezselymet, majorannát vagy fokhagymát használunk. Csípős irányba is elvihetjük egy kevés chilivel. Improvizáljunk bátran!
Amennyiben friss fűszert használunk, mindenképpen vágjuk fel vagy törjük össze egy kicsit, hogy a benne lévő ízek kiszabaduljanak. A szárított fajtával ilyen problémánk nem lesz.
Elkészítés
Válasszunk először is egy szimpatikus üveget: lehetőség szerint legyen szélesebb a szája, hogy mindent kényelmesen bele tudjunk majd tenni. Használat előtt mossuk el, és sterilizáljuk forró vízben vagy a sütőben. Ha fontos számunkra, hogy jól nézzen ki (mondjuk ajándékba szeretnénk adni valakinek), használjunk dekoratív csatos üveget.
Tegyünk az üveg aljára egy adag fűszert, fokhagymát, szinte egy ágyat létrehozva a sajtnak. Ezután mehet rá a mozzarella, majd a mennyiségtől függően rétegezzük az üveget. Ne töltsük teljesen a maximumig, nehogy kifolyjon az olaj a végén.
Nem baj, sőt előny, ha kis lyukak maradnak az üvegen belül, ezeket a réseket az olaj mind fel fogja tölteni, mindent egyenletesen bevonva.
Végül öntsük rá az olajat. Pontos mennyiség nincs, ez attól függ majd, hogy mekkora az üvegünk, és mennyi sajt van benne. Annyit tegyünk az üvegbe, hogy a fedelét könnyen rá lehessen zárni.
Érlelés
A legjobb az egészben, hogy minél tovább hagyjuk érintetlenül, annál intenzívebb lesz az íze. Pár óra alatt elkészül, de egy éjszaka a hűtőben sok jót tesz majd vele. Egy héten belül azért fogyasszuk majd el, hiszen sajt van benne, ami romlandó. Az olaj azonban rendelkezik konzerváló tulajdonságokkal, így nem kell túl sokat aggódnunk.
Tegyük salátákba, az olaját használhatjuk az öntetben is. Szendvicsekbe szeletelhetjük, a fokhagymát is mellé pakolhatjuk. Hideg előételnek is megállja a helyét pirított kenyérrel. A lehetőségekből biztosan nem fogunk kifogyni, használjuk a fantáziánkat, és élvezzük a kamránkba zárt olasz napfényt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Utazz velünk korlátok nélkül az ízek világában: