Gyomortükrözés - a vizsgálat, amitől mindenki tart. Feleslegesen.

Vannak azok az esetek, amikor már csak a testünkbe nézve állapíthatóak meg egyes betegségek. Ezektől a vizsgálatoktól mindenki tart, feleslegesen.

Belső szerveink betegségeinek vizsgálatára ma már számos módszer létezik, ilyen pl. a röntgenvizsgálat, az MRI, a CT, de ilyenek azok a vizsgálatok is, amelyek során egy cső segítségével jut be az orvos a testünkbe - és így tudja felmérni pl. a gyomor, a bélrendszerünk, a nyelőcsövünk stb. állapotát. Ez utóbbi vizsgálatok közé tartozik a gasztroszkópia, azaz a gyomortükrözés is.

A vizsgálat célja

Gyomortükrözést a nyelőcső, a gyomor és a nyombél rendellenességeinek és betegségeinek felismerése, valamint hasi fájdalom vagy vérzések okának kiderítése céljából végzünk. Dr. Bene László, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológus szakorvosa segítségével összegyűjtöttük, hogy melyek lehetnek ezek a rendellenességek, betegségek, valamint a vizsgálat folyamatát is végigvettük.
dr. Bene László, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa
A gasztroszkópia a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, amely segítségével számos problémát, valamint annak okát tudjuk feltérképezni, például:
  • nyelési nehezítettség,
  • nyelési fájdalom,
  • krónikus gyulladás,
  • reflux betegség,
  • fekély,
  • polyp,
  • emésztési zavarok,
  • abnormális étvágycsökkenés, ételundor,
  • hirtelen, nem szándékozott, nagymértékűfogyás,
  • hasmenés,
  • hányás,
  • nyálkahártya elváltozások,
  • daganatos elváltozások,
  • emellett kimutathatók a helicobacter pylori és más baktériumok által kiváltott gyulladásos, fekélyes szövődmények is.

A pontos diagnózis felállításához szövettani mintavétel is szükségessé válhat, de fontos megjegyezni, hogy a mintavétel teljesen fájdalmatlan, semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Emellett a tükrözés során bizonyos gyógyító beavatkozások is elvégezhetőek, úgy, mint például a vérzéscsillapítás vagy az ún. polypok eltávolítása is.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Tudj meg mindent a refluxról!

A vizsgálat előkészületei

Gyomortükrözésre éhgyomorral kell érkezni, a vizsgálatot megelőző 8 órában darabos ételt már nem ajánlott fogyasztani. A vizsgálatot megelőző 5-6 órán belül már folyadékot sem szabad inni. Fontos, hogy a vizsgálatkor ne legyen felső légúti meghűléses betegsége a páciensnek, mivel a bedugult orr, a megduzzadt orrnyálkahártya az akadályozott orrlégzés miatt fulladásérzést okozhat. Ilyen esetben a vizsgálat elhalasztása javasolt.
Gasztroszkópia - fotó: digestiugirona

A vizsgálat menete

A vizsgálat során egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – bevezetik a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig, emellett levegőt fújnak a gyomorba, amely enyhe feszülést, böfögést okozhat. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos. Amennyiben indokolt, adott területről szövetmintát vesznek és vizsgálatra küldik. Maga a beavatkozás általában nem vesz igénybe 3-8 percnél hosszabb időt.

Érzéstelenítés, altatás

Gyomortükrözést éber állapotban vagy igény szerint altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel végeznek. A tükrözés kellemetlenségeivel kapcsolatos félelmek a rövid altatással, az érzéstelenítéssel teljesen kivédhetőek.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...