15 perc alatt készül a gyomorkímélő, isteni sült alma – köretnek és húsok mellé is

Hogy mit készítsünk a főétel mellé? Rizs, sült krumpli, püré, bulgur? Örök kérdés, megannyi (unalmas?) lehetőség, azonban most lett egy új kedvencünk, amire csak akkor fogsz ráharapni, ha te is imádod az édeskés, rottyantott gyümölcsöket a főételek, adott esetben húsok mellett. Negyed óra, és kész is!

Jó dolog a tört hagymás krumpli vagy a sült burgonya, még egy fokkal csodásabb a püré, megint más tészta egy adag klasszul pergő rizs, na de a száraz tények a következők: a köreteket nem variáljuk eléggé. Ezt untuk meg mi is, amikor előkerült a fejünkben, majd a konyhánkban is a következő ötlet. Nem nagy megfejtés, biztos sokatok készíti, de mi most nagyon imádjuk:

sült alma gerezdekre vágva, serpenyőben, negyed óra alatt, fahéjjal, citrommal, mézzel sütve. Kizárólag azoknak, akik a meggymártásos húst is imádták a menzán!

Süss 15 perc alatt gyomorkímélő sült almát köretnek, húsok mellé is

A húsok gyümölccsel való tálalása nem újkeletű, de általában igen megosztó műfaj: sokan ki nem állhatják, mondván, az édes gyümölcsnek semmi keresnivalója a hús mellett, mások pedig pont a két véglet találkozását kedvelik benne. Ha az utóbbi tábor tagja vagy, készíts te is sült almát köretnek, melynek külön előnye, hogy gyomorbajos/laktózos/gluténérzékeny stb. egyéneknek is tökéletes megfejtés.

Hozzávalók a sült almához (kb. 4 adaghoz):

  • 4-5 alma (mindegyikkel finom, a savanykásabb fajták izgalmasabbak)
  • mokkáskanál őrölt fahéj és/vagy egy fahéjrúd
  • picike olívaolaj /vaj
  • friss reszelt citromlé és -héj
  • 1-2 ek méz
Kacsa- meg libasült mellett is tökéletes!

Elkészítés:

Hámozd meg az almákat. Végy egy serpenyőt, forrósíts fel benne némi olívaolajat/vajat (vagy akár vegán margarint), majd mehetnek bele a meghámozott almagerezdek, a méz és a fahéj. Innentől pirítgasd, forgasd, önts alá picike vizet, citromlevet és -héjat, és rotyogtasd, amíg nem kezd karamellizálódni, és amíg meg nem puhul. Picit hagyhatod ressre is!

Végtelenül egyszerű, és csodásan finom, hiszen összességében az almás pite ízvilágát kapod, amely húsok mellett is istenien működik. Egy szelet marhahús, sertés, roston csirke, grillsajt, de kacsa- és libasült mellett is tökély!

Vesd be ezek mellett:

A tökéletes kijevi csirkemell

A rántott csirke örök sláger, ha pedig meg is töltjük valami finomsággal, akkor igazán felülmúlhatatlan. Lehet sajttal-sonkával, aszalt gyümölcsökkel, kolbásszal, gyakorlatilag ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezekre is vess egy pillantást:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...