Ébredés keserű szájízzel, köhögve? Maró érzés a gyomorban? Sok ember életét keserítik meg a gyomorsavtúltengés, gyomorégés, illetve a reflux következtében kialakuló tünetek.
Az Egészség rovatunk korábbi, a gastrooesophagialis reflux betegségről szóló cikkében már olvashattatok a betegség okairól, az étrendi kezelés lehetőségeiről. Nézzük meg, hogy enyhíthetjük tüneteinket természetes módon!
Próbáljunk ki egy csésze gyógyteát!
A fehér akác virágából készült tea segíthet a tünetek enyhítésében – fogyasszunk belőle napközben 1 csészével, amíg nem csillapodnak a panaszok. Ezt követően elegendő heti 1-2 alkalommal fogyasztani.
A betegség mögött állhat fokozott stressz is, ennek csökkentésére próbáljunk ki egy hat hetes orbáncfűtea kúrát. Igyunk egy csésze teát esténként lefekvés előtt (mivel altató hatású), ez nyugtatja a gyomoridegeket is. A hat hetes kúra után tartsunk ugyanennyi szünetet, majd szükség esetén ismételjük meg.
A teák elkészítése: egy evőkanál füvet forrázzunk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, és fogyasszuk el. Az orbáncfűtea fogyasztása esetén azonban ügyeljünk arra, hogy lassítja a szívgyógyszerek felszívódását, csökkentheti a fogamzásgátlók hatékonyságát is, sőt, véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetén sem ajánlott. (Amennyiben a fenti típusú gyógyszerek valamelyikét kell szednünk, olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót!)
A gyomorfalat védő hatása miatt ajánlott még az édesgyökér tea fogyasztása is - egy evőkanál édesgyökeret főzzünk 3 percig 2,5 dl lobogó, forró vízben majd szűrjük le és napközben egy csészével kortyolgassuk el. Étkezések előtt legalább fél órával már ne igyuk.
Libapezsgő - nagyanyáink receptje
Ezt a fura elnevezésű receptet egy barátnőm osztotta meg velem, ő a nagymamájától tanulta. Hozzávalók: 2,5 dl szobahőmérsékletű víz, 1 ek cukor, 1 ek 10%-os ecet, 1 tk szódabikarbóna. Elkészítés: szórjuk a cukrot a vízbe, és keverjük el, amíg teljesen feloldódik. Adjuk hozzá az ecetet, majd gyorsan a szódabikarbónát is keverjük el benne, mert felpezseg - máris fogyasztható.
Zab- és köleskása
A zab- és a köleskása kiváló savlekötő hatásúak, emiatt különösen ajánlottak. Gyomorsav esetén nem szabad tejjel készíteni ezeket a kásákat, csak vízzel, az alábbi módon: egy edényben kb. 2,5-3 dl zabot vagy kölest forrázzunk le kétszer annyi lobogó, forró vízzel este. Jól fedjük le, majd hagyjuk állni éjszakára. Reggel főzzük kb. 2-3 percig. Amennyiben az egész vizet felszívta, öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy ne égjen le, és ne is legyen túl sűrű. Kevés finom tengeri sóval vagy mézzel ízesíthetjük.