Sokunk konyhájában ott lapul a gyömbér, de az ételeinkbe nem használjuk a legértékesebb részét, sőt, a kukába dobjuk, szóval épp itt az ideje, hogy változtassunk ezen! A gyömbér héját is fel lehet használni, és egy séf azt is megmutatja, hogyan.
Harvardon végzett biológus, séf, egészség-coach, Kanchan Koya PhD osztotta meg a szuper tippjeit Instagramon arról, miként lehet a friss gyömbér legerősebb részét, vagyis a héját felhasználni. Miért mondjuk, hogy ez a legértékesebb és legerősebb része a növénynek?
Azért, mert a héjban található polifenol mennyisége a duplája a húsban lévőnek, emellett más hasznos összetevők is megtalálhatóak benne. Egy kutatás szerint a gyömbérhéj fogyasztása kapcsolatba hozható a vastagbélrák megelőzésével is!
Nem arról van szó persze, hogy miután a kiskanállal meghámoztad a gyömbért, a héját magában el kellene rágcsálnod, mert az kevéssé lenne élvezetes. Alternatív módokon kell felhasználni, és ez alatt azt értjük, hogy például leszűröd (valamilyen alaplében vagy húslevesben) vagy pürésíted (krémlevesben), de a turmixodba is belekeverheted, vagy gyömbérteát is készíthetsz belőle.
Egy nagyon egyszerű módja a héj felhasználásának, ha egyszerűen felvágod a gyökeret, egy kis vízzel leturmixolod egyben, majd ezután jégkockatartóba töltöd, és lefagyasztod. Aztán amikor szükséged van rá a főzésél, bármikor elő tudod venni.
Ne dobd tehát a kukába a gyömbér héját, inkább használd fel, ezzel az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésével párhuzamosan növeled a gyömbér szervezetedre gyakorolt jótékony hatásait!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerj meg még több izgalmas alapanyagot: