Ne dobd ki a gyömbér értékes héját, inkább fogyaszd el

A gyömbér az egyik kedvenc fűszerünk, ami a megfázások idején is a segítségünkre siet. Azonban eddig épp az egyik legértékesebb részét nem használtuk fel: a héját! Ne pazarold el ezt a szuper alapanyagot, mutatjuk, mihez kezdj vele!

Sokunk konyhájában ott lapul a gyömbér, de az ételeinkbe nem használjuk a legértékesebb részét, sőt, a kukába dobjuk, szóval épp itt az ideje, hogy változtassunk ezen! A gyömbér héját is fel lehet használni, és egy séf azt is megmutatja, hogyan.

Ne dobd ki a gyömbér értékes héját, inkább fogyaszd el

Harvardon végzett biológus, séf, egészség-coach, Kanchan Koya PhD osztotta meg a szuper tippjeit Instagramon arról, miként lehet a friss gyömbér legerősebb részét, vagyis a héját felhasználni. Miért mondjuk, hogy ez a legértékesebb és legerősebb része a növénynek?

Azért, mert a héjban található polifenol mennyisége a duplája a húsban lévőnek, emellett más hasznos összetevők is megtalálhatóak benne. Egy kutatás szerint a gyömbérhéj fogyasztása kapcsolatba hozható a vastagbélrák megelőzésével is!

Nem arról van szó persze, hogy miután a kiskanállal meghámoztad a gyömbért, a héját magában el kellene rágcsálnod, mert az kevéssé lenne élvezetes. Alternatív módokon kell felhasználni, és ez alatt azt értjük, hogy például leszűröd (valamilyen alaplében vagy húslevesben) vagy pürésíted (krémlevesben), de a turmixodba is belekeverheted, vagy gyömbérteát is készíthetsz belőle.

Ezzel növeled a gyömbér szervezetedre gyakorolt jótékony hatásait

Egy nagyon egyszerű módja a héj felhasználásának, ha egyszerűen felvágod a gyökeret, egy kis vízzel leturmixolod egyben, majd ezután jégkockatartóba töltöd, és lefagyasztod. Aztán amikor szükséged van rá a főzésél, bármikor elő tudod venni.

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

Egyszerű csirkecurry

A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres ...

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac

Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az ...

Ne dobd tehát a kukába a gyömbér héját, inkább használd fel, ezzel az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésével párhuzamosan növeled a gyömbér szervezetedre gyakorolt jótékony hatásait!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több izgalmas alapanyagot:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...