Ezt gondold át jól, mielőtt gyökeres fenyőfát vásárolsz

Sokan választják a gyökeres fenyőt a vágott helyett, azonban kiültetés után már nem biztos, hogy olyan színpompás látványt nyújt majd.

Sokan környezetkímélő és hasznos megoldásnak tartják, ha a vágott helyett gyökeres fenyőt választanak karácsonyra, amelyet aztán az ünnepek után kiültetnek. Ez azonban az élő növény szempontjából igen kockázatos – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ezért gondolod meg jól a gyökeres fenyőfa vásárlását

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a karácsony környékén kapható kaspós fenyőfák nagy része nincsen rendesen begyökeresedve, mert általában csupán néhány héttel az értékesítés előtt ültetik át őket a konténerbe.

Ezen kívül a meleg lakásban tárolt növényeket rengeteg stressz éri, a párologtatása fokozódik, azonban nem tud megfelelő mennyiségű vizet felvenni, így a tartalékaiból táplálkozik.

A fenyő emiatt legyengülhet, ráadásul a díszek felhelyezése is kárt tehet a tűleveleiben. A „kiköltöztetés" ideje sem éppen a megfelelő számára, hiszen a talaj még fagyott, vagyis alkalmatlan az ültetésre.

„A kerteknek tehát ritkán szép dísze a karácsonykor bent tartott és később kiültetett fenyőfa. A károsodás mértékétől függően hosszabb-rövidebb időbe telik, amíg a növény magára talál. Az így sérült fa rendszerint örökre féloldalassá vagy szabálytalanná válhat” – mutatott rá a Nébih.

Forrásunk volt.


Még több cikk, hogy tökéletes legyen az ünnep:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...