Egy csésze meleg tea képes megnyugtatni a köhögéstől fájó torkot, és segíthet fellazítani és feloszlatni a váladékot. A tea természetes összetevőinek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságai is lehetnek.
Édesgyökértea
Az édesgyökérteát régóta használják a hagyományos orvoslásban különféle betegségek, például köhögés, fertőzések és emésztési problémák kezelésére. Az édesgyökér képes megállítani számos baktériumfaj, gomba, sőt néhány vírus növekedését - gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaival. Az édesgyökér-vegyületek köptető hatásúak, segíthetnek fellazítani a nyákot. A terhes nőknek viszont kerülniük kell az édesgyökér használatát!
Kakukkfűtea
A kakukkfű egy olyan gyógynövény, amelyet gyakran fűszerként használunk. Sokan nem tudják, hogy antimikrobiális hatása is van, és teaként fogyasztva hasznos lehet a köhögés kezelésében. Egy 2006-os tanulmány kakukkfű- és borostyánkivonatot vizsgált bronchitisben szenvedő embereknél. Megállapították, hogy a kivonat csökkenti a köhögési rohamokat.
Borsmentatea
A borsmentát a történelem során különféle megbetegedések tüneteinek enyhítésére használták, ideértve a náthát, az emésztési problémákat és a fejfájást. Vannak tanulmányok, amik rámutatnak, hogy a borsmenta antimikrobiális, antioxidáns és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Ha megfázol, a borsmentateában lévő hatóanyagok megkönnyíthetik a nyákoldást és a légzést.
Mézet bele!
Biztosan tudod, hogy a méz segít a megfázás tüneteinek enyhítésében. Megnyugtatja a fájó torkot, de ugyanolyan hatékony lehet a köhögés tüneteinek kezelésében. A méz enyhíti az éjszakai köhögést, és javítja az alvás minőségét. Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy a méz hatékonyabb, mint a dextrometorfán, egy köhögés elleni gyógyszer. Ne felejtsd, hogy az 1 évesnél fiatalabb gyereknek ne adj mézet, de más esetben érdemes a gyógynövényteába tenni belőle.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Majoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaMiért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei Gréta4 ok, amiért odavagyunk a kamillateáért
Elmondjuk, miért érdemes kamillateát tartani és fogyasztani otthon.
Jenei GrétaNem is gondolnánk, mi mindenre jó az oregánó!
Az oregánót a világ számos konyhájában meghatározó fűszernövényként tartják számon. Erős íze van, és melegséget ad az ételekhez.
Jenei Gréta