A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz ismét egy érdekes kérdés érkezett az egyik levélírójuktól: vajon miből készül a gyerekek egyik nagy kedvence, a gumicukor? A szakértő válaszát a hivatal a Facebook-oldalán tette közzé, a Házipatika pedig összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
A Magyar Élelmiszerkönyv definíciója alapján a gumicukor:
cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas, puha cukorka.
A szénhidrátok a gumicukor fontos alkotóelemei. Nemcsak azért, mert ezektől lesz édes a cukorka, hanem azért is, mert a glükózszirup miatt hosszabb ideig tárolható az édesség minőségromlás nélkül. A gumicukrot tehát kristálycukor, glükózszirup, keményítőszörp és invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, majd a már kész masszát gyümölcslevekkel és aromákkal ízesítik, valamint zöldség-, gyümölcs- és növénykivonatokkal színezik – írta a Nébih.
Ezen kívül tartalmaz még zselésítőanyagot, legtöbbször zselatint, melyet leggyakrabban sertésből készítenek, bár már léteznek vegán változatok is, melyekbe pektin kerül.
Még több egészség: