A rossz hír: a gulyáslevest előkészíteni tényleg nem egyszerű feladat, egy kis odafigyeléssel és kézügyességgel azonban gyorsan megtanulhatjuk, mire kell odafigyelni, ha mi magunk pucoljuk a húst. A jó hír, hogy ha ezzel a lépéssel készen vagyunk, akkor már csak néhány óra választ el attól, hogy mennyei gulyáslevest kanalazzunk. Mivel a tökéletes gulyásleves titkáról már írtunk néhány részletes cikket, most az igazi alapreceptet mutatjuk be azoknak, akik eddig koruknál vagy csupán tapasztalatlanságuknál fogva eddig féltek elkészíteni a magyar konyha egyik legnagyobb klasszikusát!
Lábszár
Ahány ház, annyi szokás, a legtöbben azonban arra esküsznek, hogy a gulyáslevesbe marhalábszárat érdemes főzni. A lábszárat a nagyobb szupermarketekben darabolva is megvásárolhatjuk, a legjobb eredményt viszont akkor érhetjük el, ha a húst mi magunk pucoljuk!
Ehhez a feladathoz szükségünk lesz egy jó éles késre, valamint egy vágódeszkára. A marhalábszárról először a hártyákat kell eltávolítanunk. Az első réteg alatt az úgynevezett kékhártya következik, amelyet a hegyes késsel a hártya alá nyúlva tudunk leszedni mindkét irányba. Ízléstől függően nem kell az összes hártyát eltávolítani, ha a húst kockázzuk vagy főzzük, de való igaz, hogy kevesebb rágós vagy mócsingos része lesz a húsunknak, ha a hártya nagy részét eltávolítjuk. A húst minden esetben az izomrostokkal merőlegesen érdemes vágni, így lesz majd puha és omlós. Egy másik megoldás, ha a hártya mentén oldalazva, csúsztatott mozdulatokkal szedjük szét a húst, így nem lesz sok cafat, amit feleslegesen dobunk ki.
Ha ez megvan, már csak a zöldségek aprítása és a gulyás elkészítése maradt hátra...csupán pár óra, és ebédelhet a család!
Mire lesz szükséged?
6 adaghoz: 60 dkg marhalábszár, 30 dkg vöröshagyma, 2 nagy db sárgarépa, 1 nagy db fehérrépa, 1 kis db zeller, 40 dkg burgonya (tisztított), 1 evőkanál fűszerpaprika (csapott, édes-nemes), 0.5 evőkanál csípős fűszerpaprika, 1 evőkanál só (csapott), 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 2 db babérlevél, 1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt), 1 kis db paradicsom, 1 db tv paprika, 3 gerezd fokhagyma (magyar), 2 evőkanál sertészsír (mangalica), 0.5 csokor petrezselyem, 5 db zellerlevél, 2.5 liter víz
A hagymákat vágd kis kockára. A húst öblítsd le, töröld szárazra, majd vágd 2 cm-es kockára. A zsírt hevítsd fel, fonnyaszd meg benne a hagymát, majd húzd le a tűzhelyről, keverd össze a fűszerpaprikákkal, öntsd fel 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve pirítsd zsírjára a lábosban található összetevőket.
Ekkor hozzáadhatod a marhahúst, kevergetve pirítsd fehéredésig. Sózd, borsozd, szórd meg köménnyel, add hozzá az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát és a babérlevelet.Fedővel lefedve saját levében főzd 90 percet. Eközben elkészítheted a csipetkét, melyhez nem kell más, csak 1 db tojás, 80 g finomliszt és 1 teáskanál só.Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zeller zöldje, a lábost öntsd fel 2 l -2,5 l vízzel.
Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
Gulyáslevest is megannyi módon lehet készíteni, ha egy kicsit izgalmasabb ízekre vágysz, ezt a receptet ajánljuk, amelyben bár kicsit más a fűszerezés és a marhahús elkészítése, de garantáltan az egész család csípni fogja az ízeiben kicsit újhullámos hétvégi levest!