Tény, ezért nem is szeretném senkinek magyarázni, hogy grízből és tejből készül a házi édességek egyik leggyorsabbika – ehelyett az alábbi cikkben inkább arra térnék ki, hogy mi minden mást készíthetünk a búzadara segítségével. Hiszen, ha van 5-10 percünk egy tejbedarára, akkor biztosan jut majd időnk és energiánk az alábbi grízes édességekre: ugyan minimálisan több időnket veszik igénybe, azonban ezt meg is hálálják gazdag ízekkel és különleges állagokkal. Lássunk hát öt olyan receptet, ami egészen biztosan kielégíti minden grízimádó vágyait.

A sajttorta elbújhat az olasz módra sült tejbegríztorta elől
Már kinézetre is igencsak sajttortásan fest ez a pofás kis torta: a barnára karamellizálódott szélek és a krémes belső azonban anélkül jönnek létre, hogy egy tonnányi költséges krémsajtot be kéne vetnünk. Mindössze egy kisebb mennyiségű ricotta lazítja a darás masszát: ennek elsődleges oka, hogy a sütemény Olaszországból származik.

Igen, ott migliaccio névre hallgat és elmaradhatatlan nyalánksága a nápolyi farsangoknak: a dél-olasz Campania régió sokak által szeretett, itthon mégis kevéssé ismert receptje ez. Pedig nem ártana, ha mi is felvennénk a receptkönyvekbe: maceramentes, olcsó és könnyen megkedvelhető édesség.
TIPP: Érdemes a szeletelés előtt kihűteni, ugyanis egy rövid pihentetés alatt az állag még tökéletesedik, sokkal gazdagabb lesz, mint forrón. Kellemes, citrusos ízét ne nyomjuk el mással, maximum porcukorral hintsük meg a tortát.
Nézd meg videón is a tejbegríztorta elkészítését:
Itt a tejbegríztorta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha már unod a rizskochot: fele annyi idő alatt tiéd lehet a darafelfújt
Magyarországon nem olyan népszerűek a felfújtak, azonban ha a légies desszertcsalád édes tagjai jönnek szóba, rögvest mindenki a rizskochra gondol. És persze abban sincs semmi kivetnivaló...talán egyedül az elkészítés hosszassága. Hiszen a rizs lassan puhul, kevergetni kell, figyelni, nehogy lekozmáljon.

Nem úgy a dara: seperc alatt megfőzhetjük a szuflé alapját adó tejbegrízt, amit utána már csak tojással kell gazdagítanunk, majd megsütnünk. A massza összeállításakor a grízes alap még legyen langyos, azonban a forróságot kerüljük, az ugyanis megfőzné a sárgáját.
TIPP: Minden felfújt sokkal magasabbra nő a sütőben és onnan kivéve is hosszabban megőrzi légies állagát és tornyos szerkezetét, ha nem száraz, hanem gőzös közegben sütjük.
Itt a darafelfújt teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Félig tejbegríz, félig puding és port nem látott soha a grízpuding
Nem tudom, hogy rajtam kívül más is emlékszik-e még a Dr.Oetker régi, grízes pudingporára: pár éve sajnos teljesen eltűnt a boltokból és azóta sehol sem találni. Nekem személy szerint nagyon kellemes, nosztalgikus gyermekkori emlékem fűződik ehhez az édességhez, ezért külön küldetésemnek éreztem, hogy újraalkossak valami hozzá hasonlót. És persze megtehettem volna, hogy egyszerűen két kanál grízt keverek a vaníliás pudingpor tasakjának tartalmába, ennél azonban többre vágytam.

A megszületett édesség egy főzött, tojásos vaníliakrém, amely csodás, aranylóan sárga színe mellett fantasztikus állagot is képes felmutatni: minden kanál belőle istenien krémes, apró grízszemektől pöttyözött.
TIPP: érdemes még langyosan fogyasztani, amikor már nem üli meg a gyomrot, de még nem kötött be teljesen. Nekem a képen látható, baracklekváros verzió jött be a legjobban.
Itt a vaníliás grízpuding teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Semmi túró, semmi krumpli: a leggyorsabb gombóc tejbegrízből készül
Fentebb említettem, hogy nem vagyunk egy nagy szuflés nép – gombócokban azonban annál inkább otthon vagyunk. Bár őszintén meg kell vallani, hogy a gombóc akkor a legfinomabb, ha valaki más készíti el: sajnos az ízes gyümölcsökkel töltött, vagy túróból légiesre főzött labdacsok elég sok időt igényelnek tőlünk.

Szerencsére akad a gombócok közt is olyan recept, ami gyorsított eljárásban juttat minket édes élvezetekhez: például egy igazán sűrűre főzött, vajjal dúsított, majd kihűtött tejbegríz kiváló alapot ad gömbölyű édességek gurigatásához.
TIPP: A grízgombócok formázásához vizezzük be a kezünket, hogy a massza ne ragadjon a tenyerünkre. A bundázáshoz használt morzsát pedig bátran ízesítsük olajos magvakkal.
Nézd meg videón is a tejbegrízgombóc elkészítését:
Itt a tejbegrízgombóc teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Roppanós és puha: kekszként is megeheted a kedvenc tejbegrízt
Egy gyors és olcsó kekszreceptnek mindig kell helyet hagyni a receptkönyvekben: az alábbi épp ilyen, indulhat is a jegyzetelés! Neve ellenére főzött tejbegríz nem kerül a tésztába, csupán „nyers” gríz, ami azonban épp kellően megpuhul a sütés közben ahhoz, hogy kellemesen szemcsés állagot adjon a süteményeknek.

De a kekszek nem csak belül nyújtanak izgalmat: a külső, fahéjas vagy kakaós burok egyrészt kellemes, de nem túl édes aromát ad a kis korongoknak, másrészt a helyes kis repedéseket is jobban láthatóvá teszik.
TIPP: A kekszek frissen még nagyon puhák, szinte nyersnek tűnhetnek. Ilyenkor még ne nyúljunk hozzájuk, csak a teljes kihűlés után.
Itt a tejbegrízkeksz teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, receptek és videók: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes recept és konyhai megoldás vár:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!