Az idei tavasz elég rövidre sikerült, így már csak a nyári időszakban tudtuk megkezdeni a grillszezont. Most meg persze már kánikula van, és ilyenkor azért nem mindig esik jól a forró rácsok mellett ácsorogni órákon át - de nincs más választás - ha nyár van, grillezni is kell! Ráadásul a hosszú bezártság után sokan vágyunk a társas kapcsolatok megélénkülésére, áthívjuk a barátokat, meghívnak a rokonok, és ha van rá lehetőség, akkor jól esik szabadtéren találkozni rég nem látott szeretteinkkel.
Mire érdemes ilyenkor figyelni, ha fontos számunkra az egészségünk, és emellett a kilóinkat is kordában szeretnénk tartani?
Csökkentsük a hozzáadott zsiradékot!
Mivel grillen készülnek az ételek, így minimális zsiradékkal, sőt akár zsiradék nélkül is süthetjük őket. A zsírszegény csirke- és pulykamell persze nem pont a legideálisabb grillalapanyagok, de ha alufólia-batyuban sütjük őket friss zöldségekkel, zöldfűszerekkel - máris szaftos lesz a hús, nem fog kiszáradni. Készíthetünk ugyanígy lazacot, pisztrángot, fehér húsú halakat is, ezeknél vigyázzunk, hogy a hús ne essen szét, mindig csomagoljuk be alaposan! Érdemes könnyen nyitható csomagolási formát választani, illetve figyeljünk arra is, hogy ha kész az étel, akkor úgy tudjuk kibontani, hogy a finom kisült nedvek ne vesszenek kárba, ne csorogjanak félre. A sovány húsrészeknél még jó megoldás a nyársra húzás - ekkor a húsfalatok közé tett zöldségek, a fűszeres olajozás fogja segíteni, hogy ne cipőtalpra süljön a végeredmény.
Ha magasabb zsírtartalmú húst vásárolunk, pl. sertéstarját, - oldalast, akkor is valamelyest megnyugodhatunk, hiszen a zsír egy része kisül belőle, de azért ne süssük csontkeményre.
Húsmentes tippek
Ma már nagyon sokféle grillezhető sajt kapható, és lehet próbálkozni pl. feta sajt sütésével is. A sajtokat is tálcán/fólián süssük, hogy ha elfolynának, ne a parázson landoljanak. Ha valaki nyitott rá, akkor tofut islehet simán grillezni, válasszuk a keményebb fajtákat, és ~1 cm-s nagyobb szeletekre vágva tegyük a rácsra.
Kerüljön zöldség is a rácsra!
A sült húsok mellé kísérőként, köretként készíthetünk grill zöldségeket is. Kitűnő választás a grillezett cukkini, gomba, kaliforniai paprika, édeskömény, amelyeket sütés előtt megforgathatunk fűszeres olíva- vagy más növényi olajban. Itt figyeljünk arra, hogy roppanósra süssük a zöldségeket, úgy fog érvényesülni igazán az ízük.
Dobjunk össze egy salátát!
Vagy akár többet is. A friss zöldségek könnyítik az ételeket, lassítják a húsételek zsírtartalmának felszívódását, segítik a könnyebb emésztést. Ezeket a salátákat sem kell túlgondolni, válasszunk ízlés szerinti friss zöldségekből, és készítsünk mellé frissítő ecetes/citromleves öntetet. A majonézes saláták ilyenkor több szempontból sem javasoltak: egyrészt a melegben villámgyorsan megromlanak, másrészt a magas zsírtartalmú majonézes-tejfölös öntet tovább nehezíti az emésztést.
Kenyér, pita, lepény, tortilla
Ha igényeljük, akkor fogyaszthatunk a sültek mellé kenyérfélét is, ami a kenyér mellett lehet pita, tortillalap vagy lepény is. Ezek mindegyike grillezhető, és akár frissen kisülve meg is kenhetjük őket vékonyan fűszeres olajjal. Ha azonban úgy érezzük, hogy a sült zöldségek, a saláták önmagukban is betöltik a köret funkcióját, akkor az is nagyon jó megoldás.
Hidratálj - de csak ésszel!
Nem szabad elfelejtkezni a megfelelő folyadékbevitelről sem, különösen, ha nagy melegben kerül sor a grillpartira. Igyunk lehetőleg sok vizet, esetleg ízesített vizet, cukormentes limonádékat. Az alkohollal bánjunk nagyon óvatosan, mert egy kötetlen környezetben hajlamosak lehetünk elveszteni a fonalat az alkoholfogyasztás tekintetében, és ennek ritkán van jó vége. Jó köztes megoldás lehet a sportfröccs, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy az alkoholos italok mellett folyamatos legyen a vízfogyasztás is.
Sósra édes
Desszertként krémes, nehéz sütik helyett inkább friss gyümölcsben, gyümölcssalátában gondolkodjunk, meg fogja hálálni az emésztőrendszerünk.
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: