Végre itt a grillszezon! Tuti tippek dietetikusunktól, hogy diétakompatibilis legyen a sütögetés

Jó hír, hogy a grillpartik tökéletesen összhangba hozhatók a diétáddal - csak erre a pár dologra ajánlott odafigyelni.

Az idei tavasz elég rövidre sikerült, így már csak a nyári időszakban tudtuk megkezdeni a grillszezont. Most meg persze már kánikula van, és ilyenkor azért nem mindig esik jól a forró rácsok mellett ácsorogni órákon át - de nincs más választás - ha nyár van, grillezni is kell! Ráadásul a hosszú bezártság után sokan vágyunk a társas kapcsolatok megélénkülésére, áthívjuk a barátokat, meghívnak a rokonok, és ha van rá lehetőség, akkor jól esik szabadtéren találkozni rég nem látott szeretteinkkel. 

Mire érdemes ilyenkor figyelni, ha fontos számunkra az egészségünk, és emellett a kilóinkat is kordában szeretnénk tartani?

Végre itt a grillszezon! De mi lesz így a diétámmal?

Csökkentsük a hozzáadott zsiradékot!

Mivel grillen készülnek az ételek, így minimális zsiradékkal, sőt akár zsiradék nélkül is süthetjük őket. A zsírszegény csirke- és pulykamell persze nem pont a legideálisabb grillalapanyagok, de ha alufólia-batyuban sütjük őket friss zöldségekkel, zöldfűszerekkel -  máris szaftos lesz a hús, nem fog kiszáradni. Készíthetünk ugyanígy lazacot, pisztrángot, fehér húsú halakat is, ezeknél vigyázzunk, hogy a hús ne essen szét, mindig csomagoljuk be alaposan! Érdemes könnyen nyitható csomagolási formát választani, illetve figyeljünk arra is, hogy ha kész az étel, akkor úgy tudjuk kibontani, hogy a finom kisült nedvek ne vesszenek kárba, ne csorogjanak félre. A sovány húsrészeknél még jó megoldás a nyársra húzás - ekkor a húsfalatok közé tett zöldségek, a fűszeres olajozás fogja segíteni, hogy ne cipőtalpra süljön a végeredmény. 

Ha magasabb zsírtartalmú húst vásárolunk, pl. sertéstarját, - oldalast, akkor is valamelyest megnyugodhatunk, hiszen a zsír egy része kisül belőle, de azért ne süssük csontkeményre. 

Húsmentes tippek

Ma már nagyon sokféle grillezhető sajt kapható, és lehet próbálkozni pl. feta sajt sütésével is. A sajtokat is tálcán/fólián süssük, hogy ha elfolynának, ne a parázson landoljanak. Ha valaki nyitott rá, akkor tofut islehet simán grillezni, válasszuk a keményebb fajtákat, és ~1 cm-s nagyobb szeletekre vágva tegyük a rácsra.

Kerüljön zöldség is a rácsra!

A sült húsok mellé kísérőként, köretként készíthetünk grill zöldségeket is. Kitűnő választás a grillezett cukkini, gomba, kaliforniai paprika, édeskömény, amelyeket sütés előtt megforgathatunk fűszeres olíva- vagy más növényi olajban. Itt figyeljünk arra, hogy roppanósra süssük a zöldségeket, úgy fog érvényesülni igazán az ízük. 

Dobjunk össze egy salátát!

Vagy akár többet is. A friss zöldségek könnyítik az ételeket, lassítják a húsételek zsírtartalmának felszívódását, segítik a könnyebb emésztést. Ezeket a salátákat sem kell túlgondolni, válasszunk ízlés szerinti friss zöldségekből, és készítsünk mellé frissítő ecetes/citromleves öntetet. A majonézes saláták ilyenkor több szempontból sem javasoltak: egyrészt a melegben villámgyorsan megromlanak, másrészt a magas zsírtartalmú majonézes-tejfölös öntet tovább nehezíti az emésztést.

Kenyér, pita, lepény, tortilla

Ha igényeljük, akkor fogyaszthatunk a sültek mellé kenyérfélét is, ami a kenyér mellett lehet pita, tortillalap vagy lepény is. Ezek mindegyike grillezhető, és akár frissen kisülve meg is kenhetjük őket vékonyan fűszeres olajjal. Ha azonban úgy érezzük, hogy a sült zöldségek, a saláták önmagukban is betöltik a köret funkcióját, akkor az is nagyon jó megoldás.

Hidratálj - de csak ésszel!

Nem szabad elfelejtkezni a megfelelő folyadékbevitelről sem, különösen, ha nagy melegben kerül sor a grillpartira. Igyunk lehetőleg sok vizet, esetleg ízesített vizet, cukormentes limonádékat. Az alkohollal bánjunk nagyon óvatosan, mert egy kötetlen környezetben hajlamosak lehetünk elveszteni a fonalat az alkoholfogyasztás tekintetében, és ennek ritkán van jó vége. Jó köztes megoldás lehet a sportfröccs, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy az alkoholos italok mellett folyamatos legyen a vízfogyasztás is.

Sósra édes

Desszertként krémes, nehéz sütik helyett inkább friss gyümölcsben, gyümölcssalátában gondolkodjunk, meg fogja hálálni az emésztőrendszerünk.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...