Nagyon az augusztus végét tapossuk, ezt talán abból is megérezhetjük, hogy kifogytunk az újabbnál újabb, szezonális gyümölcsöket felhasználó süteményekből. Már megsütöttük az összes lehetséges pitét, piskótát és tortát, látványos pohárkrémeket és hűtött desszerteket készítettünk egymás után, és pont, mire jönnének a legzamatosabb koraőszi gyümölcsök, ötlet nélkül találjuk magunkat. Ilyen esetekben szükséges egy nagy kérdést feltenni magunknak: kell-e egyáltalán süteményt sütni, ahhoz, hogy desszertet kapjunk? Válasz gyanánt fogadjuk el ezt a grillezett őszibarackot.
Az egyszerűség luxusa
Amikor a hozzávalók listája ilyen rövid, az ember hajlamos rosszra gondolni. Azonban nincs itt semmi turpisság, igenis ennyi elemből is lehet lélegzetelállító desszerteket alkotni. Jelen példa is ezt bizonyítja.
A grillezett barackon vaníliafagylalt olvad, kellemes kontrasztot nyújt némi ropogós keksz, az egészet pedig egy elképesztő kakukkfüves méz csomagolja össze.
Semmi főzés, semmi sütés, csupán pár perc grillezés: a desszertet akár rögtön felszolgálás előtt, néhány mozdulattal össze tudjuk állítani. Persze hidegen is tálalhatjuk, azonban van valami csodálatos abban, ahogy a fagylalt szépen lassan elkezd olvadni a forró, édes, lédús barack tetején.
Az ördög a részletekben
Gyümölcsből érdemes keményebbet választani, mert egy nagyon érett, puha barack szétesne a grillen, nem bírná olyan jól az extrém hőt. Az édessége ugyanolyan jól előjön majd, egyrészt a sütés, másrészt a kiegészítő ízesítők miatt.
És ha már a kiegészítőkről van szó: a kakukkfűvel ízesített méznél jobb társat aligha találnánk a sült barackhoz. A méz képes gyorsan átvenni a beleáztatott dolgok aromáját, ami utána kellemes intenzitással köszön vissza a desszertben, szinte bevonja az egész barackot. Ehhez azonban mindenképpen hagyjuk állni az ízes mézet, nagyjából fél óráig.
Fantasztikus látni, ahogy az apró részletekből, a különböző hozzávalókból hogyan áll össze egy teljes, látványos és dekadens desszert. Alul a meleg, szaftos barack, rajta a hűsítő, olvadozó vaníliafagylalt. Középen néhány szem ropogós keksz nyújt meglepő újdonságot, nehogy unatkozni legyen időnk. Az egész élményt pedig végigkíséri a méz és a kakukkfű isteni házasítása. De elég is a szavakból, lássuk, hogyan készül ez a csoda!
Ezeket szerezd be: 6 db őszibarack, 50 dkg vaníliafagylalt, 100 g méz, 10 dkg vajas keksz, 2 szál kakukkfű, 1 db citrom, 50 g vaj
Készítsük elő a barackot: mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat. Utána olvasszuk meg a vajat, amit locsoljunk a gyümölcsre.
A legjobb eredmény érdekében grillserpenyőben vagy grillen süssük a barackot (persze egy hagyományos serpenyő is megteszi), hogy szép csíkok süljenek rá. Nagyjából 10 perc kell majd nekik a lángon.
Olvasszuk fel a mézet, majd keverjük össze fél citrom levével. Tegyük bele a kakukkfű szálait, hogy teljesen körbevegye őket a méz. Áztassuk az egészet fél óráig. Ezt akár előre is elvégezhetjük, hogy a méz már készen álljon, amikor a barackok megsülnek.
A vajas kekszet morzsoljuk el tetszőleges méretű darabokra. Vegyük ki a fagylaltot a mélyhűtőből, és készítsünk össze minden hozzávalót.
Tegyünk egy gombóc fagylaltot minden barackfélre, szórjunk rájuk kekszmorzsát, és locsoljunk rájuk a mézből. Díszítésként használhatunk néhány szál friss kakukkfüvet.
Desszertet így is lehet. Sütés nélkül, komolyabb munka nélkül. Mindössze tíz perc alatt. Jó étvágyat!
A grillezett őszibarack teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Recept és fotók: Hering András
Nyári ízek, izgalmas receptek, próbáld ki őket mind: