A grillázs egyike azoknak a cukrásztermékeknek, amelyektől (bizonyos szintig jogosan) tart az otthon alkotó hobbiszakács. Már maga a karamell készítése – attól függetlenül, hogy mindössze egy alapanyag kell hozzá és egy lépésből áll – is sokakon kifog, ha pedig ehhez hozzáadjuk a forró, olvadt, diós cukorral való óvatos munkát, a lapítást és formázást, csak tovább erősödhet bennünk a félsz. Pedig mindenképpen megéri kipróbálni, megtanulni, majd tökéletesíteni a grillázs készítését, sőt, a továbbfejlesztéssel is elszórakozhatunk, lecserélhetjük például a diót egy jó pár másik, izgalmas alapanyagra.
Nézd meg galériánkban a grillázsba forgatható alapanyagok listáját!
5 különleges alapanyag a dión túl, amiből grillázst készíthetsz
Tökmag
Első lépésként ne barangoljunk túl messzire, maradjunk az olajos magvak világában: válasszuk ki e kaszt egyik legizgalmasabb szereplőjét, a tökmagot. Készítsük ugyanúgy a grillázst, mint a dió esetében, csupán cseréljük ki a magot durvára vágott/aprított tökmagra. Akár meg is sózhatjuk, annyival komplexebb végeredményt kapunk. Használjuk kisebb-nagyobb darabokra törve süteményekben vagy azok dekorációjaként, porrá zúzva akár cukor helyett is.
Kókuszchips
Egzotikusabb vizekre evezve használhatunk kókuszchipset is: fontos, hogy tényleg a nagyobb méretű szeleteket és ne a reszeléket vessük be, utóbbiból ugyanis inkább egy nagy katyvasz lesz, semmint grillázs. Érdemes a chipsnek egy alapos pirítást adni, mielőtt a karamellbe forgatjuk. Kiválóan illik trópusi édességekhez, desszertekhez.
Sós ropi
Eddig mondhatni „édes” alapanyagok kerültek felsorolásra, azonban ezen a ponton érdemes szót ejtenünk arról, hogy a karamell milyen csodásan képes sós ízekkel is együttműködni. Kiváló példát statuál ebben a csoportban a sós ropi/perec: egy erőteljesen édes aroma találkozik egy erőteljesen sóssal. Törjük össze enyhén a nassolnivalót, mielőtt a karamellhez forgatjuk, de nyugodtan hagyjunk benne nagyobb, rusztikusabb darabokat.
Receptek, amelyekben elkél egy kis grillázs:
Kávés kuglóf karamellszósszal
A kuglófok amennyire szépek, olyan egyszerűen elkészíthetők, hiszen gyakorlatilag egy szimpla kevert süteményről van szó. Általában kakaósan vagy vaníliásan szokás készíteni, mi ...
Sóskaramellás-mascarponés pohárkrém
A sós karamella az egyik legellenállhatatlanabb édesség szerintünk, így nem is lehetett kérdés, hogy pohárkrémes verziót is csinálunk belőle! Természetesen a sóskaramella-szószt is ...
Banoffee pite, azaz karamellás-banános habos pite
Banoffee pite a banán és a toffee szerelemgyermeke egy pitében. Az angolok műve, pedig igazán amerikaiasan hangzik az elképzelés. Ők hozzák össze ezt a két nagy kedvencet. Karamell és ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hajmeresztő konyhai ötletek várnak: