2 hozzávalós ehető ajándék karácsonyra: így készül a házi grillázs

Mutatós, finom, és két alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején, szóval idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, készítsd el otthon. Mutatjuk, hogy kezdj neki!

Mi az a grillázs?

A grillázs egy különleges édesség, amelynek egyszerűsége és sokoldalúsága generációk óta lenyűgözi az édesszájúakat. Ez az aranyszínű, ropogós finomság karamellizált cukorból és apróra tört olajos magvakból készül – leggyakrabban dióból, mogyoróból vagy mandulából. A Közel-Keleten sokszor pisztáciát használnak, Ázsiában pedig a szezámmag az elterjedt. A grillázs nagyon változatos tud lenni, hiszen elkészítését egyszerűen is meg lehet oldani, de aki a kreativitást választja, ők ezzel a desszerttel nyugodtan megtehetik. Profi cukrászok lenyűgöző formákat szoktak belőle alkotni!

Grillázs rusztikusan összetörve, tálban
Grillázs házilag - receptért kattints a képre!

Honnan ered?

A grillázs eredete állítólag a X. századra vezethető vissza, amikor még orvosságként használták az emberek köhögés ellen, mai formája pedig Franciaországhoz köthető - a 18. században „croquant” néven vált népszerűvé. Később az édesség a világ számos országában elterjedt, és mindenhol a helyi ízekhez igazították. Magyarországon különösen kedvelt, főként ünnepi alkalmakon.

Gasztroajándék 2 hozzávalóból

Ahogy azt már említettük, mindössze 2 dolgot kell beszereznünk hozzá: kristálycukrot és ízlés szerinti olajos magvat, jelen esetben darált diót.

Az elkészítés egy türelmi játék lesz, ugyanis a cukor karamellizálása sokszor egy trükkös feladat. Viszont, ha ezzel megvagyunk, utána már pikk-pakk el is készül.

Cukor és darált dió két tálkában, spatulával
Grillázs házilag - receptért kattints a képre!

Ha ajándékba szeretnénk adni, akkor érdemes nagyobb darabokra törni, párat egymásra helyezni, és egy szép szalaggal átkötni. Ezután pedig tegyük átlátszó celofánba, hogy mindenki megcsodálhassa azon keresztül is a gasztroajándékot.

Mire használják?

A grillázs sokoldalúsága miatt rengeteg módon felhasználható, a leggyakoribb, hogy torták és sütemények díszítésére vagy alapanyagként használják. Esküvőkön, születésnapokon gyakran készítenek belőle lenyűgöző grillázstortákat, amelyek nemcsak látványosak, de finomak is. Ezen kívül morzsolt formában fagylaltok, krémek és desszertek ízesítésére is kiváló.

Fotók és recept: Hankusz Sára

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek az ünnepekre:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!