Granola, a reggelmentő

Mindenki azt reggelizzen, amitől a legjobban indul a napja - de ha kipróbáljátok ezt a szuper kókuszos házi granolát, könnyen lehet, hogy függők lesztek!

Reggelizni fontos - ezt nem csak a dietetikusok és az anyukák nyomatják, tényleg így van. Millió pozitív élettani hatása van, amit most nem fejtek ki - nem ez a végzettségem, ezt meghagyom az igazi szakértőknek. A reggelivel általában nem is az a baj, hogy az ember imádja, ha korgó gyomorral kell kapaszkodnia reggel a 4-es-6-os villamoson, hanem az, hogy az ébresztő csörgése után hajlamos mérlegelni, átgondolni a nap következő lépéseit - és azt is, hogy mi elengedhetetlen a reggeli elinduláshoz. A zuhany és az öltözködés sajnos kihagyhatatlan, a reggelit azonban be lehet cserélni még 10-15 perc szunyálásra. Minden tiszteletem azoké, akik be tudják iktatni a reggeli hercehurcába a rendszeres, asztalnál való, nyugodt étkezést - nekem sajnos nem mindig sikerül.

A kókuszos házi granola receptjét itt találod

A granola viszont egy szuper köztes megoldás - sokkal finomabb, mint a sima zabpehely, és egy kis joghurttal megturbózva vihetjük magunkkal a lakás egyik pontjából a másikba, anélkül, hogy nagyon szétszórnánk - remekül lehet például hajszárítás vagy vasalás mellett kanalazgatni! Nem mintha ez lenne az ideális felállás, és nyugodjatok meg, kényelmesen az asztalnál ülve is nagyon jól tud esni!

A kókuszos házi granola receptjét itt találod

A granola Amerikából származik, a XIX. század közepén szabadalmaztatták, és sokáig népszerű reggeli volt - csak akkoriban áldozott le kicsit a csillaga, mikor a cukros reggelizőpelyhek pár tíz évre befoglalták a piacot. Mára megint a granola győzött - nem véletlenül. Az édeskés, roppanós magokkal és aszalt gyümölcsökkel turbózott reggeli magkeverék dúsítható még bármilyen tejjel vagy joghurttal, nagyon tudatos napokon pedig gyümölcs is kerülhet mellé. Amúgy nem csak reggelire menő dolog a házi granola - egy jól záródó üvegben munkába is magunkkal vihetjük, garantáltan az egyik legjobb megoldás a délutáni édességroham ellen.

Az elkészítése nettó 20 percet igényel, a ragasztóanyag lehet méz, juharszirup, agavé, de nekem egyszer döbbenetesen finom lett gránátalma-sziruppal is. A kókuszzsír vagy -olaj szintén nem kötelező: bármilyen semleges ízű olajra le lehet cserélni, egy dologra ügyeljetek: a tepsibe ne tegyetek se fóliát, se sütőpapírt, a granola ugyanis úgy működik, mint a legtöbb keksz: a sütőidő után, szobahőmérsékleten köt meg. Ha mindezt a tepsin teszi, maximum plusz három percig kell sikálni, de ha fólián vagy papíron, akkor nemcsak olajos magvak, de papír vagy celofán is kerül a gonddal elkészített reggelinkbe.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...