Felül pirító, alsó-felső, légkeveréses és gőzzel sütés: szükségünk van ennyi funkcióra? A válasz azért bonyolult, mert vannak olyan ételek, amelyekhez ugyan nem kötelező a fent felsorolt speciális módszerek egyike, a végeredmény mégis csak úgy lesz igazán tökéletes, ha bevetjük a technikát. Például egyes péktermékek és sütemények esetében a gőzzel sütés csak jót tesz.
Kenyérsütés
Az elmúlt időszakban valószínűleg mindenki kiokosította magát az otthoni kenyérsütésben. Ha velünk is ez történt, valószínűleg már ismerjük a gőz jótékony hatását a sülő tésztára. De ha mégsem, íme, egy kis ismétlés.
Amikor először bekerül a sütőbe, a kenyértésztában lévő élesztő még egy utolsó nagy növekedést produkál a hő hatására.
Ha a növekedési folyamat gőzben történik, a pára puhán tartja a kenyér külsejét, így sokkal tovább tud majd terjeszkedni, a kisült péktermék levegősebb, magasabb lesz. Így kinézetre is olyan lesz a saját kenyerünk, mint a pékségi.
Még egy előnye van a gőzös sütésnek: barnább és ropogósabb héjat kapunk, mivel a víz feloldja a tészta felszínén lévő cukrokat. Miután elpárolog a nedvesség, a feloldott cukor karamellizálódik.
Sajttorta, tojásos krémdesszertek
Nemcsak a pékek, de a cukrászok is sokat köszönhetnek a gőznek. Az olyan kényes sütemények esetében, mint a sajttorta, egy vízfürdő garantálja, hogy egyenletesen sül át az egész.
A leggyakoribb magyarázat a vízfürdőre, hogy ettől nem reped meg a sajttorta teteje. Ez egyesek szerint igaz, mások szerint botorság, ez a vita mindegy is. Annyi bizonyos, hogy a párás környezetben nem szárad ki annyira a töltelék, ezért nem olyan valószínű, hogy repedés alakul ki.
Gőzképzés gyorsan
A két fenti konkrét példa jól mutatja, hogy többféle módon is elérhetjük, hogy gőz keletkezzen a sütőnkben (ha éppenséggel nem olyan modern az eszköz, hogy van rajta ilyen funkció).
Süteményekhez és édességekhez, mint a sajttorta vagy a créme brulée, használjunk vízfürdőt.
Egy nagyobb, sekély edénybe tegyünk vizet (nagyjából a tortaforma feléig érjen), és helyezzük bele a tortát vagy a desszerteket. A víz legyen forró, hogy a sütőbe téve azonnal elkezdjen párologni. Ha időközben elfogyna, pótoljuk forrásban lévő vízzel.
Amikor pedig a kenyerünket szeretnénk gőzben sütni, tegyünk egy extra tepsit az alsó rács helyére, mielőtt betennénk sülni a veknit, hogy legyen ideje felforrósodni. A kenyeret tegyük a középső részre, a tepsire pedig vessünk egy marék jégkockát. Ezek először elolvadnak, majd hirtelen gőzzé alakulnak, így kialakul a szükséges pára, ami a kenyérsütéshez kell.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Konhyai tanácsok, ha elveszve érzed magad: