A magas sajttorta és a ropogós kenyér titka ez a sütési technika

A különböző sütési funkciók között nem könnyű elnavigálni, főleg akkor, ha nemcsak a beállított funkciókat, hanem a kétkezi, „csináld magad” technikákat is felvesszük a listára. A gőz használatát mégis érdemes kiismerni, mert egyes esetekben elengedhetetlen.

Felül pirító, alsó-felső, légkeveréses és gőzzel sütés: szükségünk van ennyi funkcióra? A válasz azért bonyolult, mert vannak olyan ételek, amelyekhez ugyan nem kötelező a fent felsorolt speciális módszerek egyike, a végeredmény mégis csak úgy lesz igazán tökéletes, ha bevetjük a technikát. Például egyes péktermékek és sütemények esetében a gőzzel sütés csak jót tesz.

A magas sajttorta és a ropogós kenyér titka ez a sütési technika

Kenyérsütés

Az elmúlt időszakban valószínűleg mindenki kiokosította magát az otthoni kenyérsütésben. Ha velünk is ez történt, valószínűleg már ismerjük a gőz jótékony hatását a sülő tésztára. De ha mégsem, íme, egy kis ismétlés.

Amikor először bekerül a sütőbe, a kenyértésztában lévő élesztő még egy utolsó nagy növekedést produkál a hő hatására.

Ha a növekedési folyamat gőzben történik, a pára puhán tartja a kenyér külsejét, így sokkal tovább tud majd terjeszkedni, a kisült péktermék levegősebb, magasabb lesz. Így kinézetre is olyan lesz a saját kenyerünk, mint a pékségi.

Még egy előnye van a gőzös sütésnek: barnább és ropogósabb héjat kapunk, mivel a víz feloldja a tészta felszínén lévő cukrokat. Miután elpárolog a nedvesség, a feloldott cukor karamellizálódik.

Sajttorta, tojásos krémdesszertek

Nemcsak a pékek, de a cukrászok is sokat köszönhetnek a gőznek. Az olyan kényes sütemények esetében, mint a sajttorta, egy vízfürdő garantálja, hogy egyenletesen sül át az egész.

A leggyakoribb magyarázat a vízfürdőre, hogy ettől nem reped meg a sajttorta teteje. Ez egyesek szerint igaz, mások szerint botorság, ez a vita mindegy is. Annyi bizonyos, hogy a párás környezetben nem szárad ki annyira a töltelék, ezért nem olyan valószínű, hogy repedés alakul ki.

Gőzképzés gyorsan

A két fenti konkrét példa jól mutatja, hogy többféle módon is elérhetjük, hogy gőz keletkezzen a sütőnkben (ha éppenséggel nem olyan modern az eszköz, hogy van rajta ilyen funkció).

Süteményekhez és édességekhez, mint a sajttorta vagy a créme brulée, használjunk vízfürdőt.

Egy nagyobb, sekély edénybe tegyünk vizet (nagyjából a tortaforma feléig érjen), és helyezzük bele a tortát vagy a desszerteket. A víz legyen forró, hogy a sütőbe téve azonnal elkezdjen párologni. Ha időközben elfogyna, pótoljuk forrásban lévő vízzel.

Amikor pedig a kenyerünket szeretnénk gőzben sütni, tegyünk egy extra tepsit az alsó rács helyére, mielőtt betennénk sülni a veknit, hogy legyen ideje felforrósodni. A kenyeret tegyük a középső részre, a tepsire pedig vessünk egy marék jégkockát. Ezek először elolvadnak, majd hirtelen gőzzé alakulnak, így kialakul a szükséges pára, ami a kenyérsütéshez kell.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Konhyai tanácsok, ha elveszve érzed magad:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...