A magas sajttorta és a ropogós kenyér titka ez a sütési technika

A különböző sütési funkciók között nem könnyű elnavigálni, főleg akkor, ha nemcsak a beállított funkciókat, hanem a kétkezi, „csináld magad” technikákat is felvesszük a listára. A gőz használatát mégis érdemes kiismerni, mert egyes esetekben elengedhetetlen.

Felül pirító, alsó-felső, légkeveréses és gőzzel sütés: szükségünk van ennyi funkcióra? A válasz azért bonyolult, mert vannak olyan ételek, amelyekhez ugyan nem kötelező a fent felsorolt speciális módszerek egyike, a végeredmény mégis csak úgy lesz igazán tökéletes, ha bevetjük a technikát. Például egyes péktermékek és sütemények esetében a gőzzel sütés csak jót tesz.

A magas sajttorta és a ropogós kenyér titka ez a sütési technika

Kenyérsütés

Az elmúlt időszakban valószínűleg mindenki kiokosította magát az otthoni kenyérsütésben. Ha velünk is ez történt, valószínűleg már ismerjük a gőz jótékony hatását a sülő tésztára. De ha mégsem, íme, egy kis ismétlés.

Amikor először bekerül a sütőbe, a kenyértésztában lévő élesztő még egy utolsó nagy növekedést produkál a hő hatására.

Ha a növekedési folyamat gőzben történik, a pára puhán tartja a kenyér külsejét, így sokkal tovább tud majd terjeszkedni, a kisült péktermék levegősebb, magasabb lesz. Így kinézetre is olyan lesz a saját kenyerünk, mint a pékségi.

Még egy előnye van a gőzös sütésnek: barnább és ropogósabb héjat kapunk, mivel a víz feloldja a tészta felszínén lévő cukrokat. Miután elpárolog a nedvesség, a feloldott cukor karamellizálódik.

Sajttorta, tojásos krémdesszertek

Nemcsak a pékek, de a cukrászok is sokat köszönhetnek a gőznek. Az olyan kényes sütemények esetében, mint a sajttorta, egy vízfürdő garantálja, hogy egyenletesen sül át az egész.

A leggyakoribb magyarázat a vízfürdőre, hogy ettől nem reped meg a sajttorta teteje. Ez egyesek szerint igaz, mások szerint botorság, ez a vita mindegy is. Annyi bizonyos, hogy a párás környezetben nem szárad ki annyira a töltelék, ezért nem olyan valószínű, hogy repedés alakul ki.

Gőzképzés gyorsan

A két fenti konkrét példa jól mutatja, hogy többféle módon is elérhetjük, hogy gőz keletkezzen a sütőnkben (ha éppenséggel nem olyan modern az eszköz, hogy van rajta ilyen funkció).

Süteményekhez és édességekhez, mint a sajttorta vagy a créme brulée, használjunk vízfürdőt.

Egy nagyobb, sekély edénybe tegyünk vizet (nagyjából a tortaforma feléig érjen), és helyezzük bele a tortát vagy a desszerteket. A víz legyen forró, hogy a sütőbe téve azonnal elkezdjen párologni. Ha időközben elfogyna, pótoljuk forrásban lévő vízzel.

Amikor pedig a kenyerünket szeretnénk gőzben sütni, tegyünk egy extra tepsit az alsó rács helyére, mielőtt betennénk sülni a veknit, hogy legyen ideje felforrósodni. A kenyeret tegyük a középső részre, a tepsire pedig vessünk egy marék jégkockát. Ezek először elolvadnak, majd hirtelen gőzzé alakulnak, így kialakul a szükséges pára, ami a kenyérsütéshez kell.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Konhyai tanácsok, ha elveszve érzed magad:

Címlapról ajánljuk

További cikkek