Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol – két év szünet után – újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény – ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot – idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az 'örökség' jegyében. A háromnapos rendezvényen megannyi gasztronómiai program várja a látogatókat, idén ráadásul még az eddigi éveknél is több étterem és vendéglátóhely települ ki Buda legszebb parkjába, éppen ezért íme egy kis segítség, ha még nem tudod, mit szeretnél kipróbálni.
BABEL
A Michelin-csillagos Babel étterem csaknem egy év zárva tartás után újult meg teljesen, a két Michelin-csillagot magáénak tudó Daniel Berlin és Hlatky-Schlichter Hubert jóvoltából. Az idei Gourmet fesztiválra a Babel klasszikus, mégis különleges kóstolókkal készül, kaszinótojás és tejbegríz lesz a középpontban.
COSTES
Nem telhet el úgy Gourmet Fesztivál, hogy Magyarország első Michelin-csillagos étterme ne jelenne meg a Millenárison. A Costes idén is remek kínálattal jelentkezik, lesz tanyasi csirkemell tarhonyarizottóval és fermentált citrommal, főételként pedig savanyított makréla „ruszli”, dinnye, feta és menta lesz terítéken. A fesztivál programsorozatának pénteki napján a vendégek Koppány Levente workshopján is részt vehetnek, a Costes fiatal séfje tavaly a 9. legjobb helyezést érte el a S.Pellegrino Young Chef nemzetközi versenyén.
COSTES DOWNTOWN
A szintén Michelin-csillagos Costes Downtown étterem az idei Gourmet Fesztiválon a magyar és az ázsiai konyha fúzióját hozza el nekünk: előételként hunani paprikás krumplival készül a neves étterem konyhája, főételként lucskos káposztát kóstolhatunk mangalica shabu-shabuval, desszertként pedig rozmaring-sudachi tortácska és csokoládés pattogós cukorka várja a stand vendégeit.
ESSÊNCIA RESTAURANT – TIAGO & ÉVA
Tiago Sabarigo és felesége, Éva étterme tavaly nyerte el megérdemelt első Michelin-csillagát. A Portugál konyha remekei most a Millenáris Parkban is bemutatkoznak a nagyközönség előtt.
Előételként savanyított burgonyával tálalt aranydurbincsot próbálhatunk ki, főételként sertéstarját karamellizált joghurttal és zöldborsóval, a desszert pedig mennyei portugál narancstorta lesz, így elmondható, hogy az Essência egy igazán sokszínű menüvel jelentkezik a fesztiválra.
MŰHELY, AZ ONYX ELŐSZOBÁJA
Bár az Onyx teljes újranyitása még várat kicsit magára, az Onyx Műhely tematikus estéi viszont most a Gourmet-n is megmutatnak magukból egy-egy szeletkét. A Műhely által kínált fogások is különböző fázisneveket kaptak, a BETAKARÍTÁST(zaccon termesztett laska, shimeji, csiperke, zeller, citromfű) a FELDOLGOZÁS (Zichy wagyu comb, ánizsos sárgarépapüré, sós citrom, kávés pecsenyelé) követi, utolsó fázisként pedig az ÁZTATÁS (melaszos-diós piskóta, citrusos zacclikőr, fehér kávéfagylalt) kerülhet terítékre.
101 BISTRO
Az utánozhatatlan tajvani konyhájáról ismert 101 Bistro előételként klasszikus tajvani gua baot, San bei csirkeszárnyat és Gong tun ropogóst kínál.
MÁK és MÁK TERRACE
A Mizsei János vezette belvárosi fine dining étterem idei Gourmet-s kínálata hű marad nevéhez: újra kapható lesz az ikonikus MÁKlángos, melyre mákos tejföl, kesudió, vászolyi sajtok és savanyított medvehagymatermés is kerül. Lesz még ezen kívül Waldorf-saláta tokhallal, töltött paprika mangalicaszalonnával, medvehagymavirággal, desszertnek pedig ajánlunk mindenkinek egy adag MÁKos nudlit barna vajjal, cseresznyével és szagos mügével.
LAUREL
A Michelin Guide által ajánlott, remek csapattal dolgozó Laurel étterem magyaros ízekkel készül a fesztiválra, lesz körömpörkölt bodaggal és borsodi csalamádéval, cigányhurka kakaszsírral és savanyú káposztával, desszertként pedig meggyes puncskocka eleveníti fel a régi hétvégi ebédek emlékeit.
MÓR24
A páratlan balatonfüredi étterem sült kovászt, házi rántott disznósajtot és grillezett káposztát kínál, készülni kell rá, hogy az ismerős nevek mögött igazán különleges ízekkel találkozhatunk, a tapasozó és borbár megálmodói, Edit és Tamás ugyanis mindig extra ízekkel és ételkülönlegességekkel készülnek vendégeiknek.
BORI MAMI ÉTTEREM
Az örökség számunkra egyet jelent a hagyományőrzéssel, a finom illatokkal-ízekkel, közös élményekkel. A vasárnap délelőtti készülődéstől az ebéden át a délutáni szunyókáig, beleértve mindent, amit ezek az emlékek felhoznak. Ennek a hangulatnak a mentén állítjuk össze a menüsorunkat is.
Gyöngyös talán legelegánsabb és legkülönlegesebb ételeit kínáló étterme május utolsó hétvégéjére is igazi kuriózumokkal készül. A Bori Mami standján olyan fogásokkal találkozhatunk, mint például borjúmirigy mangalicadagadóval és zöld eperrel, lesz káposztás tészta kacsamájszósszal és füstölt kacsamellel, aki pedig még több izgalmas ízre vágyik, az megkóstolhatja Bori Mami kuriózumát, a rebarbarás-aludt tejes gancát is.
PLATÁN GOURMET ÉTTEREM TATA
A Pesti István által vezetett Platán surf and turf hotdoggal és fűszeres-gombás bunnal készül.
+1 .
A Michelin-csillagos Salt étterem séfje, Tóth Szilárd szombaton tart workshopot a Gourmet Fesztiválon, a háromnapos eseményen azonban még számos neves és elismert séffel találkozhatunk: itt lesz Farkas Richárd, a Pajta séfje, Széll Tamás, Steiner Kristóf és párja Nimród vegán workshopot tartanak, Wolf András, Rosenstein Tímea és Szabi a Pék gyereknapi foglalkozásokkal készülnek, de találkozhatunk Bíró Lajossal és fiával, Bíró Dániellel is.
Készülj te is velünk együtt a Gourmet Fesztiválra, várunk titeket május 27. és május 29. között a Millenáris Parkban! A részletes programleírást és a fesztiválra kitelepülő éttermek teljes listájáért kattints ide!