A görögdinnye heteken-hónapokon keresztül az életünk szerves részét képezi nyáron – talán épp ezért olyan nehéz elengedni a lédús gyümölcsöt, amikor szépen, de határozottan és elkerülhetetlenül átlépünk az őszbe. Ez a ragaszkodás pedig gyakran abban nyilvánul meg, hogy túlérett, esetleg már kásásabb, enyhén „lőrinces” darabokat szállítunk haza. Egy egész görögdinnyét a kukába dobni persze hatalmas pazarlás lenne, és amúgy is, a már nem annyira tökéletes, túlérett darabokat is hasznosíthatjuk a konyhában. Nézzük, pontosan miként!
Nézd meg galériánkban a túlérett görögdinnye hasznosításának módjait!
Ne dobd ki a túlérett görögdinnyét, inkább használd fel így
Levesek
Egy túlérett dinnyének több problémája is lehet: kásás hús, enyhén erjedt íz, gyorsabb romlandóság. Mindezek természetesen egy skálán mozognak, így lesz olyan gyümölcs, ami még abszolút kellemesen elfogyasztható, lesznek már necces és sajnos kidobásra szánt darabok is. Levest még akkor is készíthetünk a túlérett dinnyéből, ha magában már nem feltétlenül ennénk meg. A gazpacho kiváló gyümölcsmentő recept, ugyanis mind az állagot, mind a savanykás aromát elfedhetjük benne a turmixolással és az egyéb hozzáadott alapanyagokkal.
Tésztaételek
Kevesen tudják, de a dinnye tésztákat is kísérhet. Leginkább ázsiai fogásokban mutat jól, a turmixolt vagy darabolt dinnyét elkeverhetjük szójaszósszal rizsecettel, rizs- vagy ramentésztával. Adhatunk hozzá harsány, ropogós zöldségeket (pl. uborkát, répát, újhagymát, zöld leveleseket), szezámmagot, friss koriandert. A tésztát fogyasszuk hidegen, frissítő és könnyed ebéd válhat belőle.
Italok
Tényleg szinte minden túlérettségi problémára megoldást jelent a krémesre turmixolás. Ha épp nem akarunk levest rittyenteni a gyümölcsből, változtassuk alkoholos vagy mentes frissítővé. Kerüljön hozzá friss menta vagy bazsalikom, az édesség-savasság szintjétől függően pedig vagy méz, vagy citrom- és limelé. Jegesen a legfinomabb, napszaktól és alkalomtól függetlenül kortyolhatjuk. Ha egyszerre egy egész dinnyét felhasználunk, tároljuk az italt zárható üvegben a hűtőben és két napon belül mindenképpen fogyasszuk el, nehogy megerjedjen.
Fagylalt, jégkrém
Hűsítő, jeges desszertté változtathatjuk a gyümölcsünket, még akkor is, ha már nem áll a helyzet magaslatán. Klasszikus sorbet-t és pálcikás jégkrémet is rittyentetünk, mindkettőhöz csupán fagyasztott dinnyére, édesítésre és tetszőleges ízesítőkre (menta, chili, lime, egyéb gyümölcs, stb.) lesz szükségünk. Méltó búcsú ez a nyár és annak legízesebb gyümölcse felé.
Receptek a dinnyementéshez:
Chilis, lime-os dinnyefagyi
A görögdinnye egyenlő a nyárral, és nyáron a fagyi a legkapósabb finomság. Ezek a görögdinnyés jégnyalókák tökéletes hűsítők egy forró nyári napon: jéghidegek, gyümölcsösek ...
Görögdinnyejuice
Ez az egyszerű görögdinnyelé tökéletes a forró nyári napokra. Mindössze 2 összetevőből készült, (plusz a jég és a menta), cukor hozzáadása nélkül. Igazán különleges, finom és ...
Málnás görögdinnyesorbet mentával
A frissítő görögdinnye és menta kombinációja tökéletes nyárbúcsúztató a hőség utolsó napjaira, pláne, ha jó hideg sorbet-ként készítjük el!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
A nyárvég további csoádi várnak rád itt: