Görgess görög húsgolyóbisokat, és úsztasd őket citrommártásban

Ha a húsgolyó fix, de kipróbálnál valami mást is, mint a minifasírt vagy a paradicsomos, főtt burgonyás változat, akkor fordulj Görögország felé, és nyisd meg a koranyári szezont ezekkel a citrommártásban úszkáló, kerekded húsos falatokkal!

Görögországi utazásom során számos étteremben és kifőzdében találkoztam az étlapon a görög húsgombócokkal, amit darált sertés- és bárányhúsból készítenek rizs hozzáadásával, mindezt pedig a görög gasztronómiában tradicionálisan népszerű tojásos citromszósszal tálalják elő- vagy főételként.

Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Ez a fogás ideális tavaszi vacsora lehet, hiszen a fűszernövényes húsgombócok kellően könnyű állagúak, a halványsárga tojásmártás pedig a citromtól savanykás, selymes, igazi luxus tejszín vagy vaj nélkül.

3 tipp a tökéletességhez:

  • Fontos, hogy keverjük a húsfajtákat: a darált sertés kifejezetten lágyra tud puhulni, így marhához vagy bárányhoz adva könnyít a textúrán.
  • A hozzáadott rizs szintén ne maradjon el, mert lágyít a tömör hús állagán, végeredményben pedig a túlzottan erőteljes húsíz helyett egy lágyabb, könnyebb textúrát kapunk.
  • A friss zöldfűszerek koronázzák meg a húsgombókat: a menta a dobogó első helyezettje, tőle lesz az ízélmény friss, üde, harsanós, semmiképp se cseréljük másra, és ne is gondoljunk szárított változatra!
Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hozzávalók a húsgombócokhoz:

500 g darált sertéshús, 500 g darált marhahús (vagy darált bárányhús), 1 db tojás, 100 g rizs, 2 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 1 csokor menta, 2 ek olívaolaj, só, bors, esetleg fokhagymapor

A húsgombócok elkészítése:

Tegyük a húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy keverőtálba, és alaposan, de óvatosan keverjük be. Ne tömörítsük túl a húst. Fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.

A húskeverékből diónyi méretű golyókat formázzunk, és kézzel görgessük simára. Sorakoztassuk őket egy tálra.

Öntsünk körülbelül 1 liter vizet egy széles főzőedénybe (egy nagyobb serpenyő vagy vasedény is kiváló.) A vizet forraljuk fel, majd egyenként tegyük bele a húsgolyókat. Csak óvatosan, mert törékenyek lehetnek. A víznek majdnem el kell fednie a húsgombócokat, de nem egészen. Vegyük le a hőt, és pároljuk lefedve körülbelül 15 percig. Ne hagyjuk, hogy a víz felforrjon! Ha nincs kellően nagy edényünk, akkor fokozatosan ismételjük a gombócok adagolását addig, míg minden húsgolyó belekerül a főzőedénybe.

A megfőtt húsgombócokat szedjük tálba, és lefedve tartsuk melegen. A forró főzővizet ne öntsük ki, szükségünk lesz hozzá a mártás elkészítéséhez.

Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hozzávalók a citrommártáshoz:

3 db tojás, 2,5 db citrom (frissen facsart leve), csipet só

A mártás elkészítése:

A húsgombócok párolása után egy közepes méretű tálban jól verjük fel a tojásokat, facsarjuk bele a citromlevet, és adjunk hozzá egy csipet sót.

Merjünk ki nagyjából 4,5 dl húsgombóc-főzőfolyadékot, és szűrjük le. A tojás- és citromkeverék felverése közben öntsünk körülbelül 1 dl forró főzőlevet a tojásokhoz, hogy temperálja őket. Ezután lassan adagoljuk a maradék folyadékot is, miközben alaposan keverjük. Öntsük a mártást egy tiszta serpenyőbe, és óvatosan főzzük még néhány percig, de ne hagyjuk, hogy a szósz felforrjon, csak lassú tűzön főzzük. Akkor lesz tökéletes a mártás állaga, ha sűrűbb (itthon a fokhagymamártáshoz hasonló állagot kapunk sűrítés nélkül).

A húsgombócokat szedjük tálakba, és merjünk rájuk forró citrommártást. Díszítsük friss petrezselyemmel.

További csodás gombócok:

A "Görög húsgombócok citrommártásban" receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

4 tipp a hulladékmentes befőzéshez

A nyár kéz a kézben jár az igen sok előkészületet igénylő befőzéssel, kezdve a minőségi, hibátlan gyümölcsök válogatásával. Mégis megéri minden évben nekiállni a legnagyobb kánikulában is, hogy a hideg téli napokon legyen mit mosolyogva elővenni. Ha szeretnél szuperhatékonyan, hulladékmentesen befőzni, akkor olvass tovább 4 tippünkért!

Balogh Lilla

További cikkek

5 könnyű nyári ebéd, ami 20 perc alatt megvan az...

Nyáron, amikor a hőmérő higanyszála az egekbe szökik, mindenki könnyed és gyors ebédre vágyik. Az airfryer tökéletes eszköz a nyárias fogások elkészítéséhez, hiszen mindössze 20 perc alatt ízletes, könnyű ételeket varázsolhatunk az asztalra.