Görgess görög húsgolyóbisokat, és úsztasd őket citrommártásban

Ha a húsgolyó fix, de kipróbálnál valami mást is, mint a minifasírt vagy a paradicsomos, főtt burgonyás változat, akkor fordulj Görögország felé, és nyisd meg a koranyári szezont ezekkel a citrommártásban úszkáló, kerekded húsos falatokkal!

Görögországi utazásom során számos étteremben és kifőzdében találkoztam az étlapon a görög húsgombócokkal, amit darált sertés- és bárányhúsból készítenek rizs hozzáadásával, mindezt pedig a görög gasztronómiában tradicionálisan népszerű tojásos citromszósszal tálalják elő- vagy főételként.

Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Ez a fogás ideális tavaszi vacsora lehet, hiszen a fűszernövényes húsgombócok kellően könnyű állagúak, a halványsárga tojásmártás pedig a citromtól savanykás, selymes, igazi luxus tejszín vagy vaj nélkül.

3 tipp a tökéletességhez:

  • Fontos, hogy keverjük a húsfajtákat: a darált sertés kifejezetten lágyra tud puhulni, így marhához vagy bárányhoz adva könnyít a textúrán.
  • A hozzáadott rizs szintén ne maradjon el, mert lágyít a tömör hús állagán, végeredményben pedig a túlzottan erőteljes húsíz helyett egy lágyabb, könnyebb textúrát kapunk.
  • A friss zöldfűszerek koronázzák meg a húsgombókat: a menta a dobogó első helyezettje, tőle lesz az ízélmény friss, üde, harsanós, semmiképp se cseréljük másra, és ne is gondoljunk szárított változatra!
Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hozzávalók a húsgombócokhoz:

500 g darált sertéshús, 500 g darált marhahús (vagy darált bárányhús), 1 db tojás, 100 g rizs, 2 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 1 csokor menta, 2 ek olívaolaj, só, bors, esetleg fokhagymapor

A húsgombócok elkészítése:

Tegyük a húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy keverőtálba, és alaposan, de óvatosan keverjük be. Ne tömörítsük túl a húst. Fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.

A húskeverékből diónyi méretű golyókat formázzunk, és kézzel görgessük simára. Sorakoztassuk őket egy tálra.

Öntsünk körülbelül 1 liter vizet egy széles főzőedénybe (egy nagyobb serpenyő vagy vasedény is kiváló.) A vizet forraljuk fel, majd egyenként tegyük bele a húsgolyókat. Csak óvatosan, mert törékenyek lehetnek. A víznek majdnem el kell fednie a húsgombócokat, de nem egészen. Vegyük le a hőt, és pároljuk lefedve körülbelül 15 percig. Ne hagyjuk, hogy a víz felforrjon! Ha nincs kellően nagy edényünk, akkor fokozatosan ismételjük a gombócok adagolását addig, míg minden húsgolyó belekerül a főzőedénybe.

A megfőtt húsgombócokat szedjük tálba, és lefedve tartsuk melegen. A forró főzővizet ne öntsük ki, szükségünk lesz hozzá a mártás elkészítéséhez.

Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Hozzávalók a citrommártáshoz:

3 db tojás, 2,5 db citrom (frissen facsart leve), csipet só

A mártás elkészítése:

A húsgombócok párolása után egy közepes méretű tálban jól verjük fel a tojásokat, facsarjuk bele a citromlevet, és adjunk hozzá egy csipet sót.

Merjünk ki nagyjából 4,5 dl húsgombóc-főzőfolyadékot, és szűrjük le. A tojás- és citromkeverék felverése közben öntsünk körülbelül 1 dl forró főzőlevet a tojásokhoz, hogy temperálja őket. Ezután lassan adagoljuk a maradék folyadékot is, miközben alaposan keverjük. Öntsük a mártást egy tiszta serpenyőbe, és óvatosan főzzük még néhány percig, de ne hagyjuk, hogy a szósz felforrjon, csak lassú tűzön főzzük. Akkor lesz tökéletes a mártás állaga, ha sűrűbb (itthon a fokhagymamártáshoz hasonló állagot kapunk sűrítés nélkül).

A húsgombócokat szedjük tálakba, és merjünk rájuk forró citrommártást. Díszítsük friss petrezselyemmel.

További csodás gombócok:

A "Görög húsgombócok citrommártásban" receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Görög húsgombócok citrommártásban, teljes recept a képre kattintva! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...