A sütő, ami valóra váltja minden álmodat a konyhában

Leteszteltük a Gorenje OptiBake multifunkciós, beépíthető sütőjét, és nem okozott csalódást. Na de hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Ebben a cikkben most megmutatjuk.

Mitől is jó igazán egy sütő?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy hatékonyan és egyenletesen süssön, emellett hamar felmelegedjen, és jól tartsa a hőt. Illetve, nem utolsó sorban, hosszútávon előny lehet a sütő takarékos áramfogyasztása is. A Gorenje OptiBake sütője kellően csendes, letisztult külsővel, 77 literes óriás belső térrel és a fatüzelésű kemencék által ihletett, home made sütőformával rendelkezik. A nagyobb sütőtérnek illetve a megfelelő belső légmozgásnak köszönhetően egyszerre akár több szinten is tudunk ételt készíteni egyenletes sütési eredménnyel. Könnyedén kezelhető, és az ajtaja nem forrósodik át, ezáltal nem kell aggódni azon, hogy megéget használat közben. Teljesen ideális berendezés bármilyen konyhában, időseknek vagy kisgyerekeseknek egyaránt.

Baklavasajttortát készítettünk a Gorenje beépíthető, pirolitikus, multifunkciós sütőjében - Recept itt!

A beállítások kiválasztása

A Gorenje beépíthető sütői teljesen automatikus főzési-sütési programokat kínálnak, így szinte bármilyen fogást elkészíthetünk bennük. A sütési mód kiválasztásánál 12 alapfunkció áll rendelkezésünkre. Többek között forró levegős sütés, pizzasütési mód, intenzív sütés (AIR FRY), felső és alsó sütés, turbó sütés, kímélő sütés, különböző grillfokozatok és így tovább.

Az automatikus auto bake üzemmód alapértelmezett programokat kínál bizonyos ételek elkészítéséhez. Ezek előmelegítés nélkül is kitűnően funkcionálnak. Négy alapértelmezett érték közül választhatunk: pizzasütés, lassú sütés, intenzív sütés és fagyasztott élelmiszerek sütése. Ezen belül választhatunk az automatikus programok 22 receptmódjának bármelyike közül (almáspite, kenyér, marhasült, fasírt, sült hal, lasagne, pizza stb.).

Csak annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk az adott receptet, a sütő pedig javaslatot tesz az optimális melegítési módra, hőmérsékletre és elkészítési időre. (Ezeket igény szerint mi is tudjuk állítgatni.)

Kiválasztás után megnyomjuk a start|stop gombot, és nincs is más tennivalónk vele, a sütő mindent maga intéz. Például a pizzasütési mód használatáról Azta'Pasta rovatunk legújabb cikkében (ahol a Gorenje sütőjével készítettük el az alábbi képen látható, ínycsiklandó pizzát) még többet megtudhattok.

Tojásvulkán trónol a spenótos-mozzarellás pizza közepén, pontos receptet itt találtok hozzá

Továbbá az interfész számos választási módot tesz még lehetővé. Ezek közül ez egyik legpraktikusabb a Pro Bake professzionális üzemmód. Ez a funkció lehetővé teszi a sütési paraméterek bármely beállítását (sütési mód, hőmérséklet, gyors előmelegítés, működési idő). A gyors előmelegítés funkciót akkor használjuk, ha minél gyorsabban szeretnénk elérni a kívánt hőmérsékletet, a készülék ugyanis 5 perc alatt képes a  sütőt felmelegíteni 200 fokra. A "GOMB" segítségével a "preheat" beállításnál találjuk.

Ide tartozik még Ide tartozik még a StepBake azaz a többlépéses program, és az extra bake. A többlépéses program egy olyan funkció, ami lehetővé teszi, hogy a beállítást követően egy ételkészítési folyamatban két-három egymást követő sütési lépés további beavatkozás nélkül teljesüljön, vagyis elég az elején egyszer beállítani a kívánt lépéseket, utána már nincs vele több dolgunk. Az extra bake-be olyan munkafolyamatok tartoznak mint a melegítés, kiolvasztás, tányérok és csészék előmelegítése, aqua clean és pirolízis. Legutóbbira később még visszatérünk.

A sütőhöz természetesen tartozik gyerekzár is, ami még biztonságosabbá teszi a készüléket.

Gőz hozzáadásával sült baklavasajttorta. kívül ropogós és pirult, belül szaftos és puha - Recept itt!

Gőz hozzáadása sütés közben

A sütő szintén nagyon hasznos és széles körben használható funkciója a gőz. A készülékben képződő, éppen megfelelő mennyiségű gőz által az ételek felülete jobban megsül, így pirultabb és ropogósabb lesz, miközben belsejük szaftos és puha marad. A gőz hozzáadásával történő sütési üzemmód használata akkor javasolt, mikor olyan péktermékeket készítünk, mint például kenyérfélék, zsemle, kifli stb. Illetve komolyabb odafigyelés igénylő fogásoknál, mint például torták, egyben sült húsok, szárnyasok vagy nagyobb méretű zöldségek.

Baklavasajttortát készítettünk a Gorenje beépíthető, pirolitikus, multifunkciós sütőjében - Recept itt!

A gőz hozzáadása sütés közben a klasszikus légkeveréses üzemmód (vagy grill légkeverés valamint az intenzív sütés üzemmód) esetében lehetséges. A sütő kijelzőjén megjelenik a steam+ jel, ezt akkor tudjuk kiválasztani, ha a sütő legalább 150 fokig felmelegedett. Ezt követően indítsuk el a sütést a start|stop gombbal. Mikor megjelenik a kijelzőn a Fill felirat, töltsük meg vízzel a sütő jobb oldalán található, a burkolatból kihúzható tartályt. A tartályt a MAX jelölésig töltsük, különben túlcsordul. Majd a GOMB lenyomásával elindul a program, és kb. 10 perc elteltével megkezdődik a gőz hozzáadásnak folyamata.

Baklavasajttortát készítettünk a Gorenje beépíthető, pirolitikus, multifunkciós sütőjében - Recept itt!

Karbantartás és tisztítás

Pirolízis

A sütő belseje és a tepsik speciális zománccal vannak bevonva, melyeknek felülete sima és ellenálló, így könnyebb is a tisztításuk. A nagyon erős szennyeződések eltávolítására természetesen használjunk sütőtisztítót és egyéb hatékony takarítóeszközöket.

Viszont a kevésbe durva szennyeződésekhez előszeretettel használhatjuk az automatikus sütő pirolizáló funkcióját.

A pirolízis magas hőmérséklet segítségével a sütőben lerakódott zsiradékokat és egyéb szennyeződéseket hamuvá égeti. Ezt a tisztítás lejárta után egy meleg vizes, szappanos ronggyal, egyszerű mozdulatokkal ki tudjuk törölni. A használatához távolítsunk el mindent a sütőből, legyen üres és teljesen kihűlt állapotú. A sütő menet közben lezár, így nem lehet nyitogatni, ezáltal biztonságos a tisztítási folyamat.

Aqua clean

A pirolízishez hasonlóan ez a funkció is maga végzi el a munka tetemes részét. Annyiban más, hogy itt víz hozzáadásával történik a tisztítás, rövidebb idő alatt. Egy tepsibe öntsünk 4 dl meleg vizet, a keletkező gőz pedig feloldja a szennyeződéseket. A program végeztével óvatosan távolítsuk el a tepsit, majd töröljük ki egy nedves ronggyal a sütő belsejét.

Baklavasajttortát készítettünk a Gorenje beépíthető, pirolitikus, multifunkciós sütőjében - Recept itt!

A konklúziónk az, hogy a Gorenje beépíthető sütők sokoldalú sütési módokkal rendelkeznek, amik által igazán könnyedén ínycsiklandó és látványos ételekkel kápráztathatjuk el a családunkat és barátainkat. Mi egy baklavasajttortát készítettünk, és az eredmény tökéletes és mutatós lett. A torta elkészítésében elejétől a végéig segítségünkre volt a sütő több funkciója is. Nézzétek meg a videót a hozzá tartozó recepttel együtt, és készítsétek el ti is!

Gőz hozzáadásával sült baklavasajttorta. kívül ropogós és pirult, belül szaftos és puha - Recept itt!

A Baklavasajttortát a Gorenje sütőjében, gőz hozzáadásával készítettük el, keress további termékeket itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...