Gordon megosztó, tudjuk, viszont szaktudásával azért nemigen tudunk szembeszállni. A következő videóban összeszedte nekünk, mi is az, ami minden kis és nagy konyhában jó, ha megvan. Meglepő módon ez csak 11 alapeszköz! Nincs benne semmi flancos, semmi extra drága, csak tényleg ami hasznos és praktikus.
1. FAZÉK
nem kell 10 féle, elég 2: egy közepes a szószoknak, rizsnek, és egy nagy, amiben van helyed tésztafőzésre, pörkölteknek, stb. A legjobb, ha rozsdamentes acéllal bevont rézedény fedővel, úgy hatékonyabb a főzés! Minél súlyosabb, vastagabb az alja, annál több hőt vesz fel, ha vékonyabb, gyorsabban leég az ételünk. Vegyünk picit drágábbat, de az tuti meglesz hosszú éveken át!
2. KÉS
3 alapkés kell: egynehéz, nagyobb aprítókés, egykicsi éles kés pl. zöldségaprításhoz, és egynagy recés fogú szeleteléshez. Vásárlás előtt fogjuk a kezünkbe, hogy kényelmes-e. Legyen biztos a markolata, így a munkánk is az lesz. Ha a nyele jó nehéz, jobban tudjuk irányítani a folyamatokat.
3. MOZSÁR
jól mutat, univerzális, nem hiába használják ősidők óta. Pestókhoz, öntetekhez tökéletes – a friss fűszereknek így nyerjük ki a maximum ízhatását. Legyen nehéz kőből, így könnyebb vele dolgozni!
4. SERPENYŐ
Gordon kedvence: univerzális, szuper egy sima omletthez, tükörtojáshoz, de egy csirke- és kacsamellhez is. Sütőállót keressünk, ha lehet, fém nyéllel, mint a profik.Ne tapadósat vegyünk, és masszív aljút, ami jól osztja el a hőt.
5. DIGITÁLIS MÉRLEG
sütéshez elengedhetetlen. Minden grammot pontosan lemér, ahogy mondja, könnyebb, mint nagyanyáink kis súlyaival méricskélni.
6. SZŰRŐ
sütéshez szintén nagyon fontos: legyen hosszú a nyele és legyenek kis fogantyúi, amiket bele tudunk akasztani a tálba sütéskor, hogy ne mozduljon el. És olcsó!
A VIDEÓT ITT NÉZHETITEK MEG!
7. Casserole – öntöttvas edény
univerzális. Főzhetünk benne a gázon, vagy kezdhetjük ott, és befejezhetjük a sütőben -isteni puha húsokat süthetünk benne!Elég mindig a legkisebbre venni a lángot alatta, mert tartja a hőt. Ha jót választunk, örökké kitart!
8. VÁGÓDESZKA
jó vastag masszív fa vágódeszkát ajánl, ami alá tesz egy papírdarabot, hogy ne mozduljon el. Egyik oldalát zöldségekhez, másikat halhoz, húshoz használja, ezt cserélgeti. Tisztítás után néha meg kell kenegetni olajjal! Sose tegyük a mosogatógépbe vagy hagyjuk ázni, mert felázik, és elrepedhet.
9. HÁMOZÓ
zöldségpucoláshoz, csokoládéforgácsoláshoz, sajtszeleteléshez tökéletes - gyors, éles, nem pazarol.
10. 4-oldalú reszelő
nagyobb, kisebb, valamint extrafinom reszelőrésszel + hámozó nyílással.Sajthoz, gyömbérhez, citromhoz, hagymához ajánlja. Tegyük rögtön a tálba, amivel dolgozunk utána, könnyebb, ha mindjárt abba reszelünk!
11. TEPSI, SÜTŐTÁLCA
a laposabb halgrillezéshez, kenyerekhez, amélyebb tepsi fogantyúval pedig szárnyasok sütéséhez, mártások, szószok végső sűrítéséhez a sütőből kivéve, a gáztűzhelyre helyezve.
...és ezt olvastad?
Ennyiért és ilyet ehetsz Jamie új, budapesti éttermében
(via finedininglovers, fotó: flickr)