Ma, november 8-án ünnepli 55. születésnapját Gordon James Ramsay skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség, a Brit Birodalom Rendjének birtokosa, több Michelin-csillag tulajdonosa, aki nyersen őszinte, kritikus, temperamentumos személyiségével talán a legkarizmatikusabb sztárséf, akit a Föld valaha a hátán hordott.
London Chelsea negyedében nyitott és hamar népszerűvé vált étterme, a Gordon Ramsay három Michelin-csillagot visel. Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay – A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay – A pokol konyhája (Hell's Kitchen), hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte - via.
Lássuk, mit tanított nekünk a főzésről - 5 apró gondolatmorzsa Gordontól:
1.) Mindig tanulj és próbálj ki új dolgokat
Reddites megszólalásaiban nem győzi hangsúlyozni, milyen fontos, hogy séfként nyitottak legyünk az újra, az ismeretlenre. „Az első dolog, amiben biztos voltam, hogy séfként a világ szinte minden ízét és alapanyagát meg kell majd kóstolnom. Célom volt, hogy annyit tudjak mindenről, hogy sose legyen olyan, hogy fogalmam sincs, melyik összetevőt mire használjam."
2.) A citrom enyhíti a csípőset
Ha csilipaprikát vágtál, és a kezeden maradt az égető, csípős érzés, facsarj rá pár csepp citromot, és voilá, volt-nincs kellemetlenség! Ennyi a Gordon-módszer.
3.) Mindig mondd el, ami a szívedet nyomja
Nyers modorával kapcsolatban ezt vallja:
Mindig kimondom, ha valami a szívem nyomja, anyukám is azt tanította nekem, hogy álljak ki magamért, legyek egyenes és határozott. Szerintem így jó dolgozni, ez az egészséges hozzáállás.
4.) Sose korai, hogy a gyerekeidet megtanítsd főzni
Ramsayék családjában teljesen bevett, hogy a gyerekek is részt vesznek a főzőcskében. Természetesen a sütőt vagy az éles késeket nem adná kisgyerekek kezei közé, de szerinte mindig megvan a megfelelő módja, hogy bevonjuk őket a konyhai munkálatokba, hiszen így alakul ki bennük az étel iránti tisztelet, akár egy életen át.
5.) Egy trükkel simán meg tudod állapítani, hogy érett-e az ananászod
Gordonnak az ananászokhoz is van egy-két szava: ha egész ananászt választanál a zöldségesnél, csippents le egy levelet a tetejéről: ha simán leválik, akkor tutira érett, ha nem, akkor még picit éretlen a gyümölcs.
Még több izgi gasztrohír itt: