Georges Auguste Escoffier a gasztronómiatörténet egyik legnagyobb alakja. Az 1840-es években született séf volt a klasszikus francia konyha egyik úttörője, számtalan főzési technikát és módszert köszönhetünk neki, de például ő volt az első szakács, aki bevezette az à la carte menü fogalmát, sőt, az ő metódusai határozzák meg a mai napig a klasszikus éttermi rendszer működését is (a témáról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen).
Gordon Ramsay most Escoffier munkássága előtt tiszteleg, a napokban nyitotta meg ugyanis étteremcsoportjának legújabb luxus vendéglátóhelyét, az Escoffier1890-t, és mint ahogy az a Dining Guide cikkéből kiderül, az étterem éppen arra a Savoy Hotelre néz, amely 1890-ben meghozta a francia séfnek az első, világhírnév felé vezető sikereket. Itt kezdett el ugyanis együttműködni a híres szállodalánc alapítójával, César Ritz-zel, akivel nemcsak a párizsi Ritz Hotelt, de később már a londoni Carltont is együtt nyitották meg.
Gordon Ramsay munkásságára óriási hatással volt a francia konyhaművészet, a világhírű Joël Robuchon és Guy Savoy éttermeiben sajátította el a klasszikus éttermi világ működésének alapjait.
Az Escoffier1890 éttermet az első sajtóvisszhangok szerint inkább a modern francia konyha jellemzi kiváló borszortimenttel, több fogás is utal azonban Georges Auguste Escoffier Savoy-ban folytatott munkásságára. A mindössze 26 székkel rendelkező étterem executive chef pozícióját James Sharp tölti be, aki már több éve dolgozik Ramsaynek, és aki most a cégcsoport Michelin-csillagos Pétrus éttermének senior sous-chef pozíciójából lépett feljebb. Az Escoffier1890 kóstolómenüjére 110 fontért, vagyis nagyjából 50 ezer forintért fizethetünk be.
Forrásunk volt. Címlap: Getty Images /GP Images/WireImage
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: