Így lesz hibátlan a karácsonyi göngyölt húsod

Közeledik a karácsony, a legtöbben kezdik megtervezni az ünnepi menüt – ha a szenteste fogásai már biztosak is, a következő napokra, nagy családi vendégeskedésekre még jól jöhet pár ötlet, mint például a látványos és sokféleképp elkészíthető göngyölt húsfélék. Ezekhez adunk tippeket!

Kíván egy kis gyakorlatot

Tény, hogy a göngyölt húsok elkészítéséhez kell egy kevés szakértelem, teljesen kezdő szakácsok inkább valami rakott, vagy tepsis finomságban gondolkodjanak, de ha már van egy kis gyakorlatunk a húsfélék elkészítésében és időnk is arra, hogy az esetleges bakikat kijavítsuk, érdemes nekiállni ennek az elkészítési módnak is, mert nagyon látványos és rendkívül szaftos, finom, göngyölt húsételeket tudunk ezzel a technikával alkotni.

A titok: az éles kés

Azon túl, hogy az ember jó minőségű húsból készíti el ezeket a fogásokat, fontos, hogy legyen egy nagyon éles, biztosan megfogható kése, mert bizony ha a hentest nem kérjük meg arra, hogy készítse elő nekünk a húst, akkor nekünk kell megejtenünk azokat a vágásokat, amivel szép egyenletesen szét tudjuk nyitni úgy a húsunkat, hogy abba beletölthető legyen majd a középre kerülő töltelék.

Miből készüljön?

Hagyományosan legtöbbször sertésből – felsálból vagy combból – készül, de remek göngyölt vagdalt készíthető pulykamellből, sőt akár csirkéből is.

A lényeg, hogy a hús kellően nagy legyen ahhoz, hogy legyezőszerűen szét tudjuk teríteni, majd pedig fel tudjuk tekerni elég szorosan.

Hogy tekerjük?

Sokféle technika létezik, a profik egy frissentartó fóliára teszik a húst, betöltik, majd a fólia segítségével tekerik fel, végül szorosan betekerik a fóliába, és pár percig forró vízben előfőzik a fóliával együtt a tekercset. Ez azért hasznos megoldás, mert így tényleg egyben marad majd a göngyölegünk. Ha erre nincs időnk vagy kedvünk, egyszerűen magában is feltekerhetjük a húst.

Toszkán göngyölt hús

Eredetileg karácsonyra néztem ki ezt a receptet, de kimaradt a menüből, így most húsvétkor vetem be. Szuper egyszerű összeállítani, és a sütő elvégzi a munka nagyját!

Porchetta diós pestóval

Ezzel a recepttel kevés munkával etethetünk meg egy egész hadsereget. A pestóból ugyan maradni fog bőven, de ha már egyszer nekiállunk, akkor csináljunk egy nagyobb adagot. Jól zárható ...

Mustáros göngyölt pecsenye

Ezt a receptet még nagyon régen egy újságban olvastam és kipróbáltam. Egy kicsit macerásnak tűnik, de minden kétséget kizáróan megéri, mert nagyon finom. Én legtöbbször ünnepekkor ...

Hogy rögzítsük?

Egyrészt ha tényleg szaftos és ízes végeredményt akarunk, akkor érdemes baconbe vagy más vékony szalonnafélébe tekerni a húsunkat, így az biztosan nem szárad ki – a csirkének egyenesen kötelező – és nem lesz szükség arra sem, hogy állandóan locsolgassuk sülés közben.

A tekercset rögzíthetjük fogpiszkálóval, de vannak akik annyira biztosra mennek, hogy vékony cérnával tekerik körbe a göngyöleget, amit a sütés végén egyszerűen csak levágnak a húsról.

Boros pecsenye

Elsősorban farsangi étel, de bármikor elkészíthető. Úgy turbóztam fel, hogy a sok-sok finom fehérbor mellé egy nagy fej vöröshagymát negyedeltem a vasból készült edénybe, aztán ...

A lényeg: mivel töltsük?

A vicces válasz az lehet, hogy hát mivel nem? Hiszen mindenféle finomság remekül működik itt: kerülhet a hús közé kolbász, aszalt szilva, áfonya vagy sárgabarack, kerülhet bele pesto paradicsomos vagy bazsalikomos változatban, aszalt paradicsom, mandula vagy pisztácia. Elkészülve melegen és hidegen is remek fogás: éles késsel szépen szeletelhető, egy egyszerű saláta, krumplipüré, de sült zöldségek is jól mennek mellé köretként.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több karácsonyi ötlet itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...