Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong bao csirkét

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

A kínai kifőzdék esetében mindig az egyik fő kritika, hogy mennyire leegyszerűsíti a névadó konyha ízeit, hogy az európai gyomor számára is elfogadható étel szülessen belőle. Ez persze nem feltétlenül rossz dolog, azonban sokszor ez az egyszerűség silány minőséggel és fantáziátlan fűszerezéssel is társul, épp ezért nagy baj biztos nem lesz abból, ha otthon is megpróbálkozunk a kedvenc kínai ételeink elkészítésével.

Egy ilyen szép tál mogyorós csirkét igazán nem nehéz elkészíteni!

Nekem a kedvenc büfés ételem a gong bao csirke, azonban csak egyetlen büfében szeretem venni, a többi helyen egyáltalán nem ízlik. Viszont régóta izgatott, milyen lehet házilag elkészíteni ezt a klasszikust kínai ételt, és most végre a cselekvés mezejére léptem. Spoiler alert: egyáltalán nem nehéz, extra alapanyagok nélkül is megoldható, ráadásul sokkal-sokkal finomabb, mint amit a mezei gyorskajáldákban kapni!

Két spéci hozzávalóra szükségünk lesz

Ha ténylegesen autentikusra szeretnénk főzni a gong bao csirkét, akkor érdemes beruházni két speciálisabb hozzávalóra: ez a szecsuáni bors és a mirin. Bár egyik sem a legolcsóbb alapanyag, ha kiadunk rá pénzt, hosszú időre elegendő mennyiség lesz otthon, szóval azok számára, akik rendszeresen készítenek kínai ételeket, érdemes lehet beszerezni. Ha nem szeretnénk erre kiadni, semmi baj, használjunk helyette sima fekete borsot és rizsecetet (vagy sima ételecetet).

A szecsuáni bors amúgy nem véletlenszerű szereplő a történetben: a gong bao eredetileg Szecsuán tartományból származik, a nevét pedig állítólag Ding Baozhen után kapta, aki a tartomány kormányzója volt a Csing-dinasztia késői éveiben.

Pont ez az elnevezés keverte aztán bajba a mogyorós ételt, a kínai kulturális forradalom ugyanis imperialista vonatkozása miatt betiltotta a gong bao elnevezést, és ezalatt a bő tíz év alatt csípős csirkének nevezték helyette.

Kínálhatjuk basmati rizzsel vagy pirított tésztával is

A recept három fázisból áll, de nyugalom, mindegyik nagyon egyszerű lesz!

Az első, hogy a csirkehúst (ami lehet mell- vagy combfilé is) felkockázzuk és bepácoljuk fűszerekkel, majd hűtőben pihentetjük legalább 20-30 percet. Közben a pác hozzávalóit egy tálkában összekeverjük, valamint felkockázzuk a paprikát, és daraboljuk az újhagymát. Az eredeti gong bao egyébként nem tartalmaz semmilyen zöldséget a csilin kívül, de szerintem remekül illik bele mindkettő.

A harmadik fázis már maga a sütés, amit a serpenyő felforrósításával kezdünk. Ezután kevés olajon megpirítjuk a durvábbra tört szecsuáni borsot, valamint a fűszeres alapot.

Mivel a pácba és ide is kellenek a fűszerek, ezért az egyszerűség kedvéért én egy egyszerű házi fűszerpasztát készítettem gyömbér, újhagyma, fokhagyma és csili ledarálásával. Ennek a kisebb részét a pácba tettem, a nagyobbikat pedig a pirításhoz használtam.

A pirult fűszeralapra aztán mehet a bepácolt csirke, amit gyakori rázogatás-kevergetés mellett körbepirítunk, amíg teljesen kifehéredik a hús. Ekkor hozzáadjuk a paprikát és az újhagymát, és ezzel is kicsit összesütjük, mielőtt ráöntenénk a szószt, ami a keményítőnek köszönhetően sűrű pácot varázsol a csirkefalatokra. Utolsó lépésként belekeverjük a pirított földimogyorót, majd egy végső átforgatás után tálalhatunk is.

Ha megtetszett a gong bao csirke, katt a képre a receptért!

A gong bao csirkét én most korianderes basmati rizzsel tálaltam, de ha büfésebb összhatást szeretnénk, akkor nyugodtan készítsünk hozzá pirított tésztát. A csirkeételnek már önmagában is remek íze van, a szecsuáni bors különleges pikantériát kölcsönöz neki, és higgyétek el, ennek a fogásnak is remekül áll, hogy tudjuk, mi kerül bele, és ki is lehet érezni egyesével az ízeket!

Forrásunk volt.

A gong bao csirke teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket az izgalmas távol-keleti recepteket is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...