Gombócgyártás a Mamánál

Műsorok százai vezetnek be az egzotikus fogások elkészítésének a titkába, de egyre nehezebb jól elkészített, hagyományos ételeket találni. Pedig az is trükkös! Gombóc-iskola indul!{T}

Műsorok százai vezetnek be az egzotikus fogások elkészítésének a titkába, de egyre nehezebb jól elkészített, hagyományos ételeket találni. Pedig az is trükkös! Gombóc-iskola indul!

Az éhező emingráns

Kishúgom egy éve Londonban él. Ha hazajön, csak parasztkajával" lehet várni. Semmi flanc, nem kell bélszín, nem kell mascarpone, de ide nekem a kolbásszal, füstölt sonkával, szalonnával, tejfölös ubisalival, vastag héjú fehér, kovászos kenyérrel. Megértem, Németországban én is elvégeztem volna jó 20 óra közmunkát egy túrógombócért, Amerikában pedig az egyik legnagyobb kulináris élményem egy harmadrangú, clevelandi magyar étterem volt, ahol négy hónap után először ettem borjúpaprikást. Aki élt már külföldön huzamosabb ideig, tudja, hogy a gyomor egy idő után hazavágyik. Így, amikor a kishúg leszállt a repülőről, a mit csináljunk holnap kérdésre egyből jött a válasz: „Menjünk a Mamához gombócot főzni, szilvaszezon van!"

Gombócot és pitét szilvából >>

Szedd meg a szakajtót!"

Szóval mentünk gombócot gyártani. Ami egyáltalán nem olyan egyszerű. Mama mindent előkészített, hogy „ne legyen fölösleges lábatlankodás", ezt már megszoktam, de még mindig gondban vagyok, mikor a mennyi krumpli kell kérdésre az ott a szakajtó, szedd meg, pont annyi" válasz érkezik. Mindegy, megszedtem a szakajtót (vagyis púposra pakoltam), pucoltunk, vágtunk, mostunk, amíg puhult, addig a tanácsokat pontosan követve, szigorúan zsíron megpirítottuk a szigorúan házi darálású zsemlemorzsát, hogy kéznél legyen, aztán szilvát magoztunk, és vártuk, hogy megkezdődhessen a munka igazi része: a gombóctészta összeállítása.

Vasárnapi csúcspont: aranygaluska >>

Nem lehet megállni

A gombóckészítésnél legalábbis biztosan. Attól a perctől kezdve, hogy a még bőven meleg krumpliba belezuttyantjuk a kb. fele annyi lisztet, nincs megállás, gyúrni kell, és olyan gyorsan dolgozni, mintha legalábbis százkarúak lennénk. A gombóc akkor lesz ugyanis vajpuha, ha a csak annyi lisztet teszünk bele, amennyi picit összefogja a krumplit. Mivel azonban alig van benne kötőanyag, nyúlik, mint a rosseb, és minél tovább hagyjuk állni, annál inkább nyúlni fog. Rejtély számomra, hogy a hetven felletti Mama hogy tudja egyedül gyorsabban készíteni, mint én meg a hugi, akik ketten együtt még az ötvenet sem érjük el, de ez van. Sebaj, lehet, hogy a gombóckészítés olyan tudomány, amit csak a nagymamasággal lehet együtt művelni hibátlanul. Amíg pedig odáig el nem érek, örülök a tökéletes receptnek, és annak, hogy mindig be tudok ugrasztani pár barátot, ha nagy szükségem van egy kis gombóckészítő csapatmunkára.

Készítsd el velünk a szilvásgombócot! >>

Mesebeli finomság: madártej >>

Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba >>

A rovat további cikkei itt >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...