Polentát ehetünk frissen, melegen és folyósan. Édesanyámék kukoricakásának hívták, és testvéreivel tejet kaptak mellé vacsorára a nagyitól, hogy ne fogja meg a hasukat. Egy igazi, olcsó és kiadós fogás volt, mondták is rá, hogy a szegények eledele. Ma sem lett túl drága az elkészítése, csak most már nem elégszünk meg vele a korábbi naturális stílusában. Tehetjük például formába, és kidermeszthetjük. Korábban kecskesajtos rakott tortát készítettem belőle, de pitealapként még nem gondoltam rá, mind az elmúlt hétig, amikor egy olasz gasztronómiai újság került a kezembe, ebben volt egy recept, amit az alábbiak szerint tökéletesítettem.
Készíthetjük olyan tortaformában a poletaalapot, amelyiket még a pudingos, gyümölcszselés retró tortához használtunk. Ennek az alján bemélyedés van, így amikor kifordítjuk belőle az alaptésztát, egy klassz mélyedést kapunk, ahová a gombatölteléket tudjuk önteni. Ezzel együtt végül a sütőbe kerül, hogy megsüljön mint egy quice, és au gratin megpirítsuk a tetejét. Szeletelve, még melegen tálalva ellenállhatatlan élvezetet nyújt, így azonban széteshet. Ellenben, ha előző nap elkészítjük, és hűtőbe tesszük, gyönyörűen szeletelhető, és adagokban melegíthetővé válik.
Állagának köszönhetően alkalmas kreatív ötletek megvalósítására is. A polenta tömörítéssel megtartja annak az edénynek, tálnak a formáját, amelyikben kihűtjük. Sokoldalú, tápláló és ízletes, számos gyors és ínycsiklandó étel létezik, amely mellé könnyen felhasználhatjuk akár köretként vagy alapként. Nagy tömbben, vagy bármilyen formában kidermesztve szeletelhető, grillserpenyőben kevés vajon, zöldfűszerekkel ízesítve gyönyörű csíkosra pirítható. Ebben a formában sült, grillezett húsok és halak formabontó köreteként kínálhatjuk.
Quiche-nek vagy zöldséges pitének, de a forma miatt leginkább polentatortának hívható ez a finomság. Töltelékéhez használhatunk barna csiperkegombát, vagy a nagyobb és sötétebb fejű portobello gombát. Választhatunk friss, fagyasztott és szárított gombát is, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Sajtvariánsként a gomba mellé mehet gorgonzola, mozzarella, brie vagy kecskesajt, ebben a receptben a grana padano lett a pajtása. Mindennek az alapját azonban a sült salotta, vagy a vöröshagyma alkotja, a gomba ugyanis hagyma, bors és só nélkül mit sem ér!
Itt a salotta mellé ment még póréhagyma és bébispenót. Döntsön mindenki maga, hogy bírja-e fokhagymát, és tegyen hozzá, ha jónak látja, nálunk így volt jó, ahogy látjátok. A polentaalap vakon sütésénél tehetünk sütőpapírt a tetejére sütőgyönggyel vagy szárazbabbal, de magában is megáll ez, csak maximum nem lesz olyan mély a közepe sütés után. A gombás-spenótos-tejszínes cuccnak pedig kell a hely, és a sok sajt meg tojás segítenek megtartani a tölteléket.
A gombát érdemes külön pirítani, hogy szép színe legyen, és elveszítse az amúgy elég magas nedvességtartalmát, ne vizezze túl a polentát.
Pár szeletet a legszebbeket tegyük félre, hogy aztán a töltelék tetejére külön rátegyük. Menőn néz ki, ha szépen látszanak kirajzolódni a gomba valós formái. Guszta, az biztos, készítsétek el, hogy megtudjátok, milyen finom valójában!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: