Így lesz a legkrémesebb a gombapaprikás

Szépen megpirult gombaszeletek, ízgazdag, krémes szósz, friss tejföl és frissen aprított petrezselyem, nálunk így néz ki a legjobb gombapaprikás a nokedli mellett a tányéron.

Sok vita dúl arról, mi a különbség, van-e egyáltalán pörkölt és paprikás között. Elméletileg csak tájegységfüggő, de nálam valahogy a pörkölt az, amiben nincs tejföl, a paprikás pedig ennek az ellenkezője. Erről a különbözőségről és hasonlóságáról különben írtunk már korábban cikket, amibe még a gulyást is belevontuk, itt találjátok.

A gomba egy eléggé megosztó étel, van aki ki nem állhatja, és vannak nagy szerelmesei, de szerintem ez a gombapaprikás meggyőzheti azokat is, akik korábban ódzkodtak tőle. A gomba héját nem érdemes lehúzni, a legjobb ízek onnan bújnak ki. Elég csak alaposan megmosni, ahol kicsit földes lekapargatni, és megszárítva szeletelni. Száraz serpenyőben, akár több adagban, hogy jól elférjen, zsiradék nélkül jó pirítani. Először levet ereszt, de ez gyorsan elpárolog, közben puffog kicsit, de aztán gyorsan szép színt kap. Ekkor kiszedjük egy tálra és a belőle kisült pörzsanyagokra öntjük az olajat, a hagyma ezen pirul, így tovább adódnak az ízek a szószba.

Olajból sima napraforgóolajat érdemes használni, ez hagyja majd a zöldségeket és a gombát érvényesülni. mindent vágjunk apró kockákba és egymás után a hagymával, a paprikával és a paradicsommal pároljuk össze az egészet. Fontos, hogy a fűszerpaprika az olajos hagymára menjen, a tűzről kicsit lehúzva, nehogy megkeseredjen, valamint elég zsiradékkal, hogy az isteni paprika aroma az őrleményből a szószba kússzon.

A krémesítésnél a zöldségeket, természetesen a gomba kivételével, kevés tejföllel, és a nokedli főzővízéből egy kevéskével összeturmixoljuk. Ha vastag héjú a paradicsomunk, húzzuk le róla, vagy a pürésítés után passzírozzuk át az egész szószt egy szitán.

A nokedli tésztáját nem kell túlkeverni, csak rusztikusan, egyből szaggathatjuk és főzhetjük is. Elég 3-4 perc, mondjuk ez a mérettől is függ, az én szaggatómmal cuki, mini galuska készíthető, ez volt a gyermekkori kedvencem is. A főzővízre pedig vigyázzunk, a szószban nagy segítségünkre lesz, használata mellett nem kell további lisztet használnunk, a sok, krémesre turmixolt zöldség és a keményítős, lisztes víz kellőképpen besűrűsítik a szaftot. Most már ti is tudjátok a legkrémesebb gombapaprikás összes titkát, készítsétek el!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...