A gombák forradalma – Így menthetnénk meg a Földet a jelentéktelennek tűnő élőlényekkel

Mit tudunk azon civilizációkról, amelyekre a mi létünk is épül? Milyen lehetőségek rejlenek a gombák világában, ha nem evésre használjuk őket?

Az ökoszisztéma egy összetett, önszabályozó rendszer. Ennek alapját alkotja a gombák társadalma, amelyet – valljuk be őszintén – teljes közöny és tudatlanság övez. Pedig a gombák „a természet nagy, molekuláris bontói, a talaj varázslói” – mondta Paul Stamets mikológus. Évtizedes kutatások után minimum hat módját tudja megmutatni, miként menthetnék meg a Földet.

1. OLAJFOLTOK FELTAKARÍTÁSA

Stamets egy kísérletében bemutatta, miként képesek a gombák megújítani és termőképessé tenni egy dízel- és kőolajmaradványokkal szennyezett földkupacot. Az enzimek a szénhidrogéneket átalakították szénhidráttá, azaz gombacukorrá, és a szemétdomb egy laskagombaheggyé változott pár hét leforgása alatt. A gombák aztán spórákat hoztak, a spórák odavonzották a rovarokat, a rovarok lepetéztek, a lárvákra megérkeztek a madarak, ők hozták magukkal a magvakat, a magok kikeltek, és hamarosan a terep egy kis oázissá változott, egy zöldellő dombbá.

2. FARMOK ÉS GYÁRAK SZENNYEZŐDÉSEINEK FELSZÁMOLÁSA

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!