A gombák forradalma – Így menthetnénk meg a Földet a jelentéktelennek tűnő élőlényekkel

Mit tudunk azon civilizációkról, amelyekre a mi létünk is épül? Milyen lehetőségek rejlenek a gombák világában, ha nem evésre használjuk őket?

Az ökoszisztéma egy összetett, önszabályozó rendszer. Ennek alapját alkotja a gombák társadalma, amelyet – valljuk be őszintén – teljes közöny és tudatlanság övez. Pedig a gombák „a természet nagy, molekuláris bontói, a talaj varázslói” – mondta Paul Stamets mikológus. Évtizedes kutatások után minimum hat módját tudja megmutatni, miként menthetnék meg a Földet.

1. OLAJFOLTOK FELTAKARÍTÁSA

Stamets egy kísérletében bemutatta, miként képesek a gombák megújítani és termőképessé tenni egy dízel- és kőolajmaradványokkal szennyezett földkupacot. Az enzimek a szénhidrogéneket átalakították szénhidráttá, azaz gombacukorrá, és a szemétdomb egy laskagombaheggyé változott pár hét leforgása alatt. A gombák aztán spórákat hoztak, a spórák odavonzották a rovarokat, a rovarok lepetéztek, a lárvákra megérkeztek a madarak, ők hozták magukkal a magvakat, a magok kikeltek, és hamarosan a terep egy kis oázissá változott, egy zöldellő dombbá.

2. FARMOK ÉS GYÁRAK SZENNYEZŐDÉSEINEK FELSZÁMOLÁSA

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...