Mind az íze, mind a belőle készíthető ételek jellege arra kárhoztatja a gombát, hogy kifejezetten őszies alapanyagként gondoljunk rá. Ezzel nincs is probléma, de ha már egyszer így áll a dolog, használjuk ki teljes körűen a szezonban a gomba adottságait, például az alábbi izgalmas módokon.
Nézd meg galériánkban a gomba izgalmas felhasználási módjait!
4 dolog, amit mindenképpen tegyél meg a gombával idén ősszel
Savanyítsd
Valószínűleg ritkán jut eszünkbe a gomba savanyítása – talán azért is, mert a szó hallatán mentális képként megjelennek a bolti üvegek, amelyeknek túlzottan ecetes, sápatag gombaszeletei nem éppen kívánatosak. De aggodalomra semmi ok, a végeredmény (ha otthon készítjük) minden lesz, csak ilyen szomorú nem. Szeleteljük fel a gombánkat (bármilyen fajta lehet), majd vagy blansírozzuk pár percig vagy pirítsuk meg enyhén némi vajon. Az előbbi esetben kevesebb, utóbbiban több állagbeli izgalom vár majd ránk. Az így hőkezelt gombát öntsük le 1:1 arányban bekevert, felforralt ecetes-vizes felöntőlével, amit ízesítsünk bátran tetszésünk szerint: a só, cukor alap, de kerülhet bele bármilyen fűszer a szegfűszegtől, a babérlevélen át egészen a mustármagig. Tároljuk hűtőben, használjuk szendvicsekben, salátákban, köretként.
Gyrosba vele
Egyes gombafajták szinte lehetetlen módon képesek imitálni a gyroshús textúráját: a laska a legalkalmasabb erre, de az egyszerű csiperkével is meglepő eredményeket érhetünk el. Vágjuk nagyobb szeletekre, majd száraz serpenyőben pirítsuk magas lángon, hogy némi nedvesség távozzon a gombából. Ekkor adjunk hozzá olajat és pirítsuk aranybarnára a szeleteket. És most jön a lényeg: a pácolás. Gyrosfűszerekkel (füstölt paprika, oregano, kakukkfű, kömény, petrezselyem, fokhagymapor és egy leheletnyi fahéj keveréke) és olajjal történjen a marinálás, nagyjából 20-30 percig, amit kövessen egy újabb, pár perces átpirítás, a gomba így frissen, ízekkel megtelve kerülhet a pitába, tortillába.
Pakold burgerbe
Persze nem kell macerás és könnyen elfuserálható sültgomba-pogácsákat formáznunk, elég, ha fogunk egy méretesebbre nőtt portobellofejet, és azt sütjük ki grillserpenyőben. Akkor jó, ha a külseje enyhén megpirul, a fej teljesen átsül, de belül enyhén szaftos marad. Egészen különleges texturális élményt nyújt az egyben sütött gombafej, adjunk neki egy esélyt!
Kend kenyérre
Abban az esetben, ha valami egyszerűbb, szimplább és a hétköznapokban is felhasználható receptet keresünk, akkor essen a választásunk a gombapástétomra. Percek alatt összedobható, bármilyen gomba kerülhet bele, sőt, egy bizonyos pontig még az ízesítés is a kedvünk szerint alakíthatjuk. A dolog egyszerű: dinszteljünk hagymát és fokhagymát némi olajon/vajon, majd ezen az alapon pirítsuk aranybarnára a gombát. Ébresszük fel némi ecettel (például a balzsamecet kiválóan illik hozzá) vagy citromlével, majd sózzuk, borsozzuk és ízesítsük kedvünk szerint (ajánlott a majoranna, kakukkfű, rozmaring, szerecsendió vagy kömény használata). Turmixoljuk teljesen simára, vagy, ha kedveljük, hagyhatjuk enyhén darabosra is az állagot. Tároljuk hűtőben, és fogyasszuk el nagyjából egy héten belül… bár ez biztos nem jelent majd nehézséget. Egyébként tovább gazdagíthatjuk főtt vagy konzerv hüvelyesek hozzáadásával.
Receptek gombával a konyhai kalandozáshoz:
Gombagyros tejmentes tzatzikivel
Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper ...
Villámgyors vegán gyros laskából
A laskagombából fűszeres, „húsos” textúrájú gyros válik ebben a villámgyors receptben. A tekercsbe bármilyen zöldséget és szószt pakolhatunk, amit csak szeretnénk.
Gombapaté uborka-chutneyval
Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor valamilyen gombaétel minden héten kerül az asztalra. Ezt a receptet eredetileg háromféle gombából készítik: a csiperke mellé kerül még shiitake és ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Őszi konyhai ötleteink egy csokorban: