A napokban mi is megírtuk, hogy többen, miután ugyanabban a zalaegerszegi étteremben ettek az ottani gombalevesből, kórházba kerültek ételmérgezés miatt.
A Sokszínűvidék cikke most a helyi vármegyei kormányhivatal friss közlésére hivatkozva árulta el, hogy a tömeges megbetegedéseket a nagy döggomba okozta Zalaegerszegen.
A gombaszakértők elmondása szerint a nagy döggomba (Entoloma sinuatum) valóban mérgező, elfagyasztása gyomor- és bélpanaszokat okoz. Fél-két órával a fogyasztás után hányás, hasmenés, fejfájás, enyhébb idegrendszeri tünetek léphetnek fel.
Külsőleg a döggomba sajnos összekeverhető a valóban ehető májusi pereszkével, ezért nagyon figyelni kell, mit fogyasztunk el!
Így ismerd fel a mérgező nagy döggombát
Fehér színű, 5-20 cm átmérőjű, fiatalon begöngyölt szélű, majd kiterül, közepén tompa púppal. Krémszínű vagy fehér, jellemzően selymes fényű a kalapbőre. Húsa fehér, lemezei fiatalon sárgásak, később rózsaszínűek, húsa a kalapban vékony.
Az ehető májusi pereszke (Calocybe gambosa) sajnos több mérges gombával is összekeverhető, főleg nyár elején: amúgy egy finom, ehető gomba, mely szinte minden ételnek jól áll. Rántott gombát viszont ne készítsünk belőle.
Ha gombát szedünk, mindenképpen vizsgáltassuk be szakértővel!
Még több friss hír: